Enormna potražnja za poslovnim prostorima u Beogradu

Autor: Poslovni dnevnik , 07. svibanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Investitori najavljuju da će u sljedeće dvije godine izgraditi još 150.000 četvornih metara.

Enormna potražnja za nekretninama u Srbiji, a posebno u Beogradu, prelila se i na tržište poslovnog prostora te je sve teže pronaći slobodan ured.

U srpskoj prijestolnici ima oko 1,3 milijuna četvornih metara poslovnog prostora, a investitori najavljuju da će u sljedeće dvije godine izgraditi još 150.000 četvornih metara. Dakle, čeka nas novi val ekspanzije građevinskog sektora, s naglaskom na izgradnju velikih poslovnih zgrada.

U poslovnom centru “Kalča” u Nišu sve je više zakupaca poslovnog prostora. Ovisno o zoni grada, najam je od pet do 20 eura po četvornom metru. Najtraženiji su manji prostori koji se uglavnom iznajmljuju.

Traže se veliki prostori
Sandra Blažić iz “Blažić Nekretnina” kaže za Radioteleviziju Srbije da velike tvrtke uglavnom traže velike prostore. “I tu imamo problem. Vrlo često se tvrtke koje se bave određenim djelatnostima i traže visoke standarde odlučuju za izgradnju takvih objekata”, ističe Blažić.

Leskovčanima nedostaje poslovnog prostora, a u građevinarstvu vide priliku za zapošljavanje mladih. Aleksandra Conić iz građevinske tvrtke “Granit” navodi da je otvaranje startup centra najavljeno za kraj godine.

Nedostaje velikih parcela

Građevinci sve teže pronalaze lokacije za gradnju poslovnih zgrada, jer nedostaje velikih parcela, pogotovo u glavnom gradu.

“Trebao bi strateški podržati poduzetništvo, te mlade ljude da otvaraju i pokreću vlastiti posao”, objašnjava Conićeva. Investitori sve više grade poslovne prostore u Kraljevu. Stanari plaćaju od četiri do 10 eura po četvornom metru.

Ana Gudić iz “AGS Nekretnine” ističe da poslovnih prostora u novogradnji ima. “Što se tiče prostora u centru grada, ponuda je slaba. Sve više ljudi pokreće vlastiti biznis, ili radi na daljinu, pa je potražnja za fleksibilnim poslovnim prostorima sve veća”, naglašava sugovornik RTS-a iz Kraljeva.

Građevinci sve teže pronalaze lokacije za gradnju poslovnih zgrada, jer nedostaje velikih parcela, pogotovo u glavnom gradu. Poslovni prostor uglavnom zakupljuju zastupnici stranih tvrtki i banaka.

Inženjer građevine Katarina Gajić iz beogradske tvrtke “Nekretnine” navodi da je osim akustike prostora često bitan i namještaj.

“Važni su i uvjeti grijanja, hlađenja i kvalitete zraka. Također, nije isto kada su programeri i IT tvrtke u jednom prostoru i kada su u pitanju neke druge namjene”, kaže Gajićeva. Zakupnina je najveća u Beogradu i na najtraženijim lokacijama plaća se od 20 do 100 eura po kvadratu.

Novi Beograd u fokusu
Miloš Grdinić iz “Delta Real Estatea” navodi da na beogradskom tržištu dominira poslovni prostor na Novom Beogradu.

“Ali u posljednjih godinu-dvije dosta se aktiviralo i tržište centra grada, gdje imamo određene zone i dijelove starog dijela Beograda. Tu se renoviraju neki od postojećih objekata, a kroz samu rekonstrukciju, investitori, odnosno vlasnici, dovode ih na razinu takozvanog A razreda.” ističe Grdinić.

Stručnjaci podsjećaju i da u središtu glavnog grada, ali i na Novom Beogradu, postoje zgrade koje nisu završene desetljećima, a koje bi u narednim godinama mogle zaživjeti, odnosno postati kvalitetne poslovne zgrade.

Komentirajte prvi

New Report

Close