Emitirano 40 milijuna eura obveznica za isplatu obeštećenja

Autor: Poslovni dnevnik , 19. siječanj 2023. u 07:12
Ministarstvo financija će 31. ožujka isplatiti akontaciju u novcu od 10% od utvrđenog iznosa/Shutterstock

Dug će biti isplaćen emitiranim obveznicama ročnosti 5, 10 i 12 godina.

Za plaćanje obeštećenja za oduzetu imovinu Srbija je 13. siječnja emitirala državne obveznice u iznosu od 40,1 milijuna eura, objavila je Uprava za javni dug, prenosi informaciju Nove Ekonomije portal danas.rs.

Iznos je utvrđen na temelju rješenja o obeštećenju Agencije za restituciju, koja su postala pravosnažna u razdoblju od 1. srpnja 2021. do 30. lipnja 2022. godine. Dug će biti isplaćen emitiranim obveznicama ročnosti 5, 10 i 12 godina. Obeštećenje po emitiranim obveznicama isplaćivat će se u serijama od 13. siječnja 2024., jednom godišnje, do dosjeća obveznice ovisno od njene ročnosti.

Korisnici obeštećenja po rješenjima Agencije za restituciju koja su postala pravosnažna u razdoblju od 1. srpnja 2021. do 30. lipnja 2022. godine i koji su dostavili dokumentaciju o otvorenim računima, obveznice su upisane na vlasnički račun kod Centralnog registra, depoa i kliringa vrijednosnih papira (CRHOV).

Korisnicima koji nisu dostavili ovu dokumentaciju, obveznice su upisane na privremeni račun kod CRHOV-a. Kako bi bili isplaćeni, korisnici moraju što prije otvoriti odgovarajuće račune preko investicijske banke ili društva koji je član CRHOV-a i popuniti obrazac sa stranice Agencije za restituciju.

Vlada je u rujnu prošle godine donijela odluke kojima je najavila emitiranje državnih obveznica u siječnju ove godine.

U vladinim je odlukama naznačeno da obveznice sadrže unaprijed obračunatu kamatu od dva posto godišnje na preostali iznos obeštećenja od dana pravosnažnosti rješenja do konačne isplate.

Ministarstvo financija će 31. ožujka ove godine isplatiti akontaciju u novcu korisnicima restitucije za rješenja koja su postala pravosnažna od 1. srpnja 2021. do 30. lipnja 2022. godine u iznosu od 10 posto od utvrđenog iznosa obeštećenja. Ovaj iznos ne može biti veći od 10.000 eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close