ElevenEs proizveo prototip najduže LFP baterije u Europi

Autor: Poslovni dnevnik , 30. rujan 2022. u 07:00
EDGE baterija predstavljena je na lisabonskom međunarodnom sajmu /Pixabay

LFP tehnologija će, prema BloombergNEF-u, ove godine dostići 40% udjela na globalnom tržištu baterija.

Subotički startup ElevenEs zgotovio je dvogodišnji razvojni program i proizveo prototip najveće LFP (litij-željezo- fosfat) baterijsku u Europi, a isporuke tri veličine EDGE baterija kupcima kreću u prvom kvartalu 2023. godine, javlja portal eKapija

LFP tehnologija će, prema BloombergNEF-u, ove godine dostići 40% udjela na globalnom tržištu baterija.

Odlikuje je veća sigurnost, pristupačnost i povećana održivost (ne zahtijeva nikl i kobalt), a traju dvostruko duže od najčešćih konkurentskih tehnologija. Vodeće automobilske kompanije – Tesla, Folksvagen, BMV, Mercedes, Ford i druge već su uvele LFP ćelije u svoje vozne parkove.

“Nakon što smo testirali više od 500 laboratorijskih uzoraka ćelija, razvili smo konačan kemijski sastav i dizajn ćelija te izrasli u međunarodni tim od 50 ljudi.

Razvoj ide prema našim planovima i očekujemo da ćemo do kraja ove godine zatvoriti i seriju B investicije, proširiti proizvodne kapacitete na 300-500 MVh i uključiti nekoliko strateških investitora kako bismo ubrzali naš rast”, izjavio je Nemanja Mikać, generalni direktor ElevenEsa.

ElevenEs industrijski je spin-off projekt Al Pack grupe iz Subotice, s 30 godina iskustva i znanja u visokopreciznoj preradi aluminija, ključnoj komponenti proizvodnje elektroda koja čini aktivni dio LFP baterija.

Laboratorija, istraživački i razvojni centar rade od lipnja 2021. godine, a prva faza proizvodnog pogona biće završena do siječnja 2023. Prva faza giga-proizvodnje (8 GVh), s kapacitetom za isporuku baterija za 200.000 električnih automobila godišnje, očekuje se do kraja 2025.

Unatoč povećanom broju startupova tržište baterija u Europi nedovoljno je pokriveno. Potražnja je u porastu, pa pouzdanost i liderstvo europskih proizvođača baterija postaju imperativ, ističu u ElevenEsu.

Komentirajte prvi

New Report

Close