Elektroprivreda Srbije za raskid ugovora krivi Rudnik Pljevlja

Autor: Poslovni dnevnik , 05. prosinac 2023. u 07:00
Foto: Mitar Mitrović

Ugovor s rudnikom ugljena raskinut je jer tvrtka nije dostavila mjenicu.

Ugovor s rudnikom uglja raskinut je jer pljevaljska tvrtka nije dostavila mjenicu, pripadajuće sredstvo osiguranja ispunjenja ugovornih obveza, objavili su iz Elektroprivrede Srbije (EPS). Dosadašnji direktor Rudnika uglja Milan Lekić potvrdio je da je u njegovom mandatu raskinut ugovor.

Jednostrani potez
“Ugovor je raskinut u razdoblju dok sam ja bio na čelu Rudnika uglja”, rekao je Vijestima, napomenuvši da ne želi dalje komentirati. Novi izvršni direktor Rudnika uglja Mihailo Potpara rekao je Vijestima da su, s obzirom na to da je pokrenuta istraga po kaznenoj prijavi na okolnosti predmetnog ugovora, zakonski onemogućeni dati detaljnije informacije.

Potpara je pak prije tri dana potvrdio da je EPS raskinuo ugovor o prodaji lignitskog ugljena s crnogorskom državnom elektroprivredom.

Na meti istrage

Specijalni državni tužitelji pokrenuli su istragu tražeći od Lekića da objasni tko je i po kojim kriterijima formirao cijenu.

Prije nekoliko mjeseci, u vrijeme bivše uprave, iz EPS-a je stigao službeni dopis kojim nas obavještavaju da je jednostrano raskinut ugovor o kupoprodaji ugljena, rekao je Potpara.

Pod uvjetom da su izjave sadašnjeg i bivšeg izvršnog direktora Rudnika uglja točne, te da izjave EPS-a o mjenici ne predstavljaju dogovoreni manevar sudionika ovog “posla stoljeća”, postavlja se nekoliko pitanja.

Ako Rudnik doista nije predao mjenicu EPS-u, što je uobičajena praksa u poslovanju, logično je da se svi zapitaju zašto se to dogodilo. “Rudnik uglja nije mogao predati mjenicu EPS-u iz dva razloga”, rekao je Vijestima sugovornik iz bankarskog sektora koji je želio ostati anoniman.

To se može dogoditi zbog moguće lošeg imovinskog stanja podnositelja zahtjeva za izdavanje mjenice. Ako je potencijalni dužnik lošeg imovinskog stanja, odnosno nema dovoljno sredstava za podmirenje potencijalnih obveza, banka može odbiti izdavanje zadužnice.

28,8

eura cijena je po kojoj se ugljen prodavao EPS-u

Banke uglavnom u tim situacijama procjenjuju i poslovnu praksu, provjeravajući je li tvrtka ili osoba koja traži mjenicu poznata po nepouzdanom poslovanju ili ima povijest neplaćenih obveza. U tom slučaju banka može odbiti izdavanje mjenice.

Također se pažljivo razmatra ima li potencijalni dužnik dovoljno imovine ili vrijednosti koje se mogu koristiti kao pokriće u slučaju izvršenja mjenice. Ako nema odgovarajućeg pokrića, banka može odbiti izdavanje mjenice.

Tu su i pravne prepreke poput sudskih sporova ili nepoštivanja zakonskih propisa, a procjenjuje se i je li navedeni posao ili transakcija visokorizična.

Banke također pažljivo procjenjuju rizike i faktore sigurnosti prije izdavanja zadužnica, jer zadužnica predstavlja obvezu banke da plati određeni iznos ako dužnik ne izvrši svoje obveze.

Dakle, ako Rudnik uglja nije uspio osigurati mjenicu, onda se dovodi u pitanje stvarno financijsko stanje pljevaljske tvrtke, jer nije čest slučaj da banke odbiju izdati mjenice državnoj tvrtki koja, prema raspoloživih podataka, posluje profitabilno.

Znajući sve to, najviše argumenata će imati oni koji smatraju da je neisporuka mjenice kao razlog za raskid ugovora zapravo dogovor između EPS-a i Rudnika. O motivima obje stane, nažalost, može se samo nagađati, jer ni bivša ni sadašnja uprava ne žele govoriti o razlozima raskida ovog ugovora.

Izvoz teče
Jedan od sugovornika Vijesti rekao je da, bez obzira na raskid ugovora između EPS-a i pljevaljske tvrtke, iz rudnika ugljena ‘i dalje idu kamioni u Srbiju’, ne želeći objasniti što to točno znači. Potpara je rekao da je istina da se ugljen i dalje prodaje na srpskom tržištu.

“Rudnik isporučuje ugalj svim zainteresiranim kupcima, uključujući i kupce u Srbiji, u skladu s raspoloživim količinama. Nažalost, te količine nisu velike”, rekao je Potpara.

Komentirajte prvi

New Report

Close