Elektroprivreda Srbije u 2023. ostvarila dobit od gotovo milijardu eura

Autor: Poslovni dnevnik , 21. ožujak 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Država će inzistirati kako na planu transformacije, tako i na ubrzanom radu na otvaranju novih površinskih kopova, povećanju proizvodnje ugljena i većoj realizaciji investicija.

Skupština dioničkog društva Elektroprivrede Srbije (EPS) usvojila je izvještaj o izvršenju konsolidiranog trogodišnjeg plana poslovanja za prošlu godinu, koji je pokazao da je dobit kompanije iznosila 114 milijardi dinara odnosno gotovo milijardu eura, objavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

“Financijski rezultat EPS-a u prošloj godini doista je povijesni, dobit od gotovo milijardu eura je bez presedana. No, potrebno je nastaviti proces poboljšanja upravljanja, provesti duboke promjene u svakom segmentu, unaprijediti proizvodnju ugljena, intenzivirati rad na jalovini i ubrzati investicije u proizvodne kapacitete”, rekla je nakon sjednice ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, predstavnica osnivača u Skupštini EPS-a.

Stabilizacija financija
Na sjednici Skupštine kojoj su prisustvovali i članovi Nadzornog odbora EPS-a, Đedović Handanović je izjavila da su tijekom prošle godine stabilizirali financije i proizvodnju električne energije, uz značajno popunjena odlagališta ugljena. Prema njezinim riječima, promjene su krenule od vrha, a da bi se tvrtka doista transformirala u profitabilnog energetskog diva, promjene se moraju provesti i u dubinu sustava.

Promjene krenule od vrha

Promjene su krenule od vrha, a da bi se tvrtka doista transformirala u profitabilnog energetskog diva, one se moraju provesti i u dubini sustava.

“Još uvijek radimo na planu transformacije tvrtke koji bi trebao postaviti temelje operativne i financijske učinkovitosti. Istovremeno, potrebno je identificirati nepotrebne troškove i ostvariti uštede, jer prostora za uštede ima, posebno kada je riječ o poslovnim troškovima”, rekla je.

Ona je navela da će država kao vlasnik i dalje inzistirati kako na planu transformacije, tako i na ubrzanom radu na otvaranju novih površinskih kopova, povećanju proizvodnje ugljena i puno većoj realizaciji investicija, jer su EPS-u prijeko potrebne. Kako je rekla, investicije se moraju realnije sagledavati, bolje planirati i, što je najvažnije, značajno bolje realizirati.

Potrebno je, kako je ocijenila, predano i kontinuirano praćenje financijske i fizičke realizacije investicija, prije svega u rudarskom rektoru. Istaknula je kako su “prvi efekti promjena prisutni zahvaljujući predanom radu cijelog tima”.

“Zahvalna sam timu koji je imao znanja, volje i hrabrosti da zajedno krenemo u reformu EPS-a, što je i više nego izazovno s obzirom da se na tom planu desetljećima ništa nije radilo. “Promjene su krenule, ali moraju biti brže i bolje”, rekla je Đedović Handanović.

Niz investicija
Uskoro bi trebao proraditi novi blok TE Kostolac B3, a u prvoj polovici sljedeće godine prva EPS-ova vjetroelektrana u Kostolcu.

Dodala je da je u tijeku izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT-u A, koje je trenutačno najveći ekološki projekt u termoelektranama u Europi i treći u svijetu, te će u idućih nekoliko tjedana biti pušteno u rad.

Đedović Handanović je ocijenila da se prilično odmaklo u pripremama za izgradnju RHE Bistrica, što je ključni projekt za uravnoteženje novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, za koji je u tijeku izrada prostornog plana i intenzivni razgovori o osiguranju financija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close