Elektroprivreda Srbije mijenja pravnu formu: Postaje dioničko društvo, evo što je u pozadini

Autor: Jerko Zlatar , 28. srpanj 2022. u 11:03
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

EPS je de facto bakrotirao, ali prije svega zbog velikih nenaplaćenih potraživanja od velikih privrednih subjekata koja su bila u vlasništvu Republike Srbije, poput RTB Bor, Željezare SARTID u Smederevu, te Željeznica Srbije.

Prema internom dokumentu EPS-a od 25. srpnja 2022, a prema Rješenju generalnog direktora Miroslava Tomaševića u EPS-u se formira Radna grupa za promjenu pravne forme Elektroprivrede Srbije iz javnog poduzeća u drugu pravnu formu, u društvo s ograničenom odgovornosti ili dioničko društvo.

Povodom toga, pomoćnik Ministrice energetike i rudarstva Srbije, Zoran Ilić je izjavio za Insajder da „Svako javno poduzeće se bavi djelatnošću od općeg interesa. Javno poduzeće Elektroprivreda Srbije trenutačno obavlja poslove opskrbe građana električnom energijom, vrši trgovanje električnom energijom i proizvodi električnu energiju. Sve te djelatnosti više nisu od općeg interesa, pa automatski EPS više ne ispunjava uvjete da bude javno poduzeće“,

Pomoćnik ministrice energetike i rudarstva rekao je za “Insajder” da je promjena pravnog statusa nešto što je ovo javno poduzeće trebalo učiniti znatno ranije, kao na primjer tvrtka Elektromreža Srbije, koja je pravnu formu promijenila 2016. godine, ali je i dalje je stopostotnom vlasništvu države. Kaže da „drugačija pravna forma omogućava i drugačije pristupanje poslu, drugačiju organizaciju i sve drugo što sa sobom nosi učinkovitije poslovanje“.

Uvod u temeljitu reorganizaciju?

EPS je de facto bakrotirao, ali prije svega zbog velikih nenaplaćenih potraživanja od velikih privrednih subjekata koja su bila u vlasništvu Republike Srbije, poput RTB Bor, Željezare SARTID u Smederevu, te Željeznica Srbije. Samim tim, promjena pravne forme povećava fleksibilnost upravljanja, te vjerojatno predstavlja prvi korak u pravcu razdvajanja perspektivnih i neperspektivnih dijelova EPS-a.

To otvara mogućnost za eventualnu dokapitalizaciju EPS-a kroz investicijske projekte, strateško partnerstvo ili, u oblasti manjih proizvodnih pogona, posebice onih u oblasti obnovljivih izvora energije javno-privatno partnerstvo.

S druge strane, stručnjak za energetiku u konzultantskoj kući Deloitte Željko Marković je za agenciju Beta izjavio da transformacija EPS-a u dioničko društvo nije privatizacija, već da možda jednog dana dionice budu izlistane na burzi ako to bude bude potrebno i da u nekim segmentima olakša poslovanje.

On je za Betu izjavio da je ta transformacija bila planirana 2013-2014, kada je bio direktor u EPS-u, i podrazumijeva da EPS kao dioničko društvo u ovom trenutku bude zatvoreno društvo sa jedinim vlasnikom – državom i da se njegove dionice ne izlistaqvaju na burzi.

Komentirajte prvi

New Report

Close