Električni Citroen C3 vjerojatno će se sklapati u Kragujevcu

Autor: Poslovni dnevnik , 18. travanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Novi europski C3 bit će predstavljen krajem ove godine.

Nova generacija Citroena C3, koja još nije u ponudi na starom kontinentu, nagrađena je Svjetskim gradskim automobilom godine za 2023. godinu.

To je indijska i južnoamerička verzija. Novi europski C3 bit će predstavljen krajem ove godine, a proizvodit će se, prema najavama, u Kragujevcu. piše autorepublika.com. Bit će sasvim drugačiji od nagrađenog.

Nova generacija
Tijekom 2022. Citroen je lansirao novu generaciju C3 (šifra CC21) u Indiji i Južnoj Americi. Dizajniran posebno za ova tržišta, ovaj podignuti gradski automobil tamo već uživa komercijalni uspjeh.

U Indiji je u drugoj polovici 2022. prodano gotovo 7000 jedinica, što je omogućilo marki da poveća svoju godišnju prodaju gotovo devet puta u zemlji. S druge strane Atlantika, 14.000 jedinica pronašlo je kupce otkako je pušteno u prodaju prošlog listopada. Da bi se nastavio ovaj zamah, neeuropski Citroen C3 moći će se osloniti na trofej Urbanog automobila godine od žirija Svjetskog automobila godine.

Osvajanjem ove titule, C3 nasljeđuje Toyotu Yaris Cross koja je tu titulu osvojila prošle godine. Njegov rezultat od 707 bodova omogućio mu je da iza sebe ostavi GWM Ora Funky Cat (692 boda) i Volkswagen Taigo (665 bodova).

Europski model
A za Europu Citroen sprema novi C3, no bit će bitno drugačiji od svog lažnog blizanca indijskog porijekla. Njegova platforma, motori i sigurnosna oprema bit će drugačiji kako bi zadovoljili europske standarde.

To će posebno vrijediti za njegovu električnu varijantu e-C3, koja će biti učinkovitija od istoimenog indijskog modela. Prema izvorima, “naš” sljedeći C3 djelomično će preuzeti siluetu i avanturistički izgled međunarodnog C3, ali će se od njega razlikovati usvajanjem određenih stilskih kodova uvedenih u Oli konceptu. Njegove hibridne verzije proizvodit će se u Slovačkoj, dok će se električna verzija sklapati u Srbiji.

Predstavljanje automobila očekuje se krajem jeseni 2023. godine, a proizvodnja će krenuti u prvom kvartalu 2024. godine. Podsjetimo, šef Stellantisa Carlos Tavares i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpisali su lani ugovor o proizvodnji novog električnog vozila i o ulaganju od 190 milijuna eura u modernizaciju
tvornice. 

Komentirajte prvi

New Report

Close