Eksplozija cijena nekretnina na Zlatiboru u posljednje tri godine

Autor: Poslovni dnevnik , 05. listopad 2023. u 04:28
Cijena kvadrata na Zlatiboru kreće se od 1250 do 2500 eura, sve u ovisnosti o lokaciji, blizini centra, infrastrukture/Shutterstock

Kupnju stana ondje mnogi smatraju dobrom investicijom, jer se iznajmljivanjem dobro zarađuje.

U poslednjih nekoliko godina na Zlatiboru niču novogradnje, ponuda je sve bogatija, a kada se uporedi sa periodom od prije desetak godina, razlika u cijenama je itekako vidljiva.

Kupnju stana u ovom mjestu mnogi smatraju dobrom investicijom u budućnost, jer se iznajmljivanjem dobro zarađuje. Prošle godine prodano je oko 1.500 stanova na najatraktivnijim lokacijama u Srbiji, od čega 900 na Zlatiboru.

Cvjeta gradnja
Na gotovo svim zgradama koje se grade na Zlatiboru piše da su stanovi na prodaju, a neki su prodati unaprijed dok je zgrada još u izgradnji. Izbor je vrlo bogat za sve one koji se odluče na kupnju nekretnine upravo na ovom mjestu, a novih ponuda je svakim danom sve više.

Milić Đoković, procjenitelj nekretnina, kaže za Blic da je nemoguće uspoređivati ​​Zlatibor i cijene nekretnina sada i prije deset godina.

To je stvarno neusporedivo, cijene su gotovo tri puta više nego 2013. godine. Zlatibor mi se tada više sviđao nego sada. Ta planina je u zadnje 3-4 godine jednostavno doživjela procvat.

Građevinarstvo je eksplodiralo, posebno u vrijeme koronavirusa, što je značajno utjecalo na rast cijena nekretnina. Mislim da je gradnja na Zlatiboru preforsina i da je Zlatibor možda puno dobio, ali i izgubio. I na Zlatiboru su cijene drastično porasle u posljednje tri godine.

Potražnja u stalnom porastu

Prošle godine prodano je oko 1500 stanova na najatraktivnijim lokacijama u Srbiji, od čega 900 na Zlatiboru.

“Nakon pandemije, kroz potrebe građana, stvorio se veliki interes za nekretnine van urbanih sredina, što je dovelo do porasta potražnje za stanovima/apartmanima na planini, pa tako i na Zlatiboru, za fantastičnih 50 posto, koliko je najveći efekat na rast cena u prethodne 3 godine”, kaže za “Blic Biznis” Jelena Davidović, rukovodilac tima prodaje reklamnih portala Nekretnine.rs.

Prema njezinim riječima, investitori su prepoznali potrebe tržišta koje je u drugoj polovici 2020. godine doživjelo ekspanziju te kroz gradnju stambenih objekata s različitim sadržajima pružaju mogućnost kupnje apartmana i apartmana u planini.

Građani kupnju nekretnine u planini smatraju pametnom investicijom jer takvom kupnjom mogu ostvariti dobit iznajmljujući smještaj tijekom cijele godine.

“Domaće tržište ima izvrsnu ponudu novogradnje na planini, a sve je stvar interesa kupaca koja planina zadovoljava njihove osobne ili investicijske potrebe. Kada je u pitanju Zlatibor, izgradnja autoputa Miloš Veliki je velika. također utjecalo na značajno povećanje cijena”, ističe naš sugovornik. Iz godine u godinu ova planina bilježi veliki interes sa strane potražnje, a sigurno je da će se taj trend nastaviti iu narednom razdoblju, dodaje.

Inače, prema trenutnoj ponudi stanova i apartmana oglašenih na portalu Nekretnine.rs, cijena kvadrata na Zlatiboru kreće se od 1250 eura po kvadratu do 2500 eura, sve u ovisnosti o lokaciji, blizine centra, infrastrukture, kao i stupnja opremljenosti samih apartmana, ali i sadržaja koje objekt nudi.

Bogata ponuda
U zgradama koje nude sadržaje poput bazena, spa centara, teretana, garažnih mjesta, dječjih igraonica, cijena četvornog metra može doseći i preko 2500 eura po kvadratu.

Novogradnje prodaju investitori, ali u relativno novim dovršenim zgradama stanove prodaju i pojedinci. Kako smo se uvjerili na licu mjesta, bez problema se mogu pronaći i oni manji stanovi od 30 do 50 četvornih metara, koji su i najtraženiji.

A ponuda u oglasima je vrlo bogata. Listajući zaključili smo da su cijene šarolike. Jedna od najjeftinijih ponuda na koju smo naišli bila je 44.550 eura za stan od 33 kvadrata, dok je jedna od najskupljih čak 300.000 eura za stan od 100 kvadrata.

Komentirajte prvi

New Report

Close