Ekonomski preokret u Srbiji: Dva velika proizvođača automobila dolaze u Inđiju!

Autor: Poslovni dnevnik , 23. svibanj 2022. u 12:08
Sinisa Mali/B. P./ATAImages.rr08

Srpski ministar financija Siniša Mali zadovoljan uvođenjem e-faktura koje će ubrzati povrat PDV-a kao i uvođenjem novog sustava fiskalizacije od 1. svibnja.

Ministar financija Siniša Mali u prošlotjednom je televizijskom gostovanju istaknuo kako bi dolazak dva velika proizvođača automobila u Inđiju donio ekonomski preokret. “Trenutno se pregovara s dva velika investitora.

To bi bila sjajna vijest jer bi time otvorili novu stranicu povijesti kada su u pitanju ekonomija Srbije. U posljednje dvije i pol godine naša zemlja se pokazala kao kredibilna, izgradila je povjerenje, svako obećanje je ispunjeno i kada su u pitanju građani i gospodarstvo.

Obećanje prema investitorima u potpunosti je ispunjeno, pošto je svaki dinar isplaćen onako kako je dogovoreno. Izgrađeni kredibilitet daje efekt, vjeruju našoj državi i predsjedniku Vučiću da će učiniti ono što je dogovoreno”, kazao je ministar Mali, a prenosi B92.

Iskoristi krizu
Ministar financija je podsjetio da je od 1. svibnja počela i upotreba e-faktura za 10.500 korisnika javnih sredstava. “Cijela država sada radi bez papirnih faktura. Ako kao gospodarstvenik želite raditi s državom, morate slati elektronske fakture jer druge ne prihvaćamo.

Do kraja godine i svi privatni subjekti dužni su uvesti e-fakture. Ne samo da je sustav transparentniji, već će se brže vraćati PDV, a imamo bolju kontrolu kako bi se spriječile prijevare. Borimo se zajedno protiv sive ekonomije, vodimo računa o situaciji u svijetu, kako bismo umanjili negativne posljedice, a istovremeno ne zaustavljamo velike reforme.

U prvom kvartalu imali smo 600 milijuna eura stranih izravnih investicija u Srbiji. I dalje dolaze investitori, otvaraju se tvornice, nova radna mjesta, što je nevjerojatno. Ali, zato je važno da budemo konkurentni, da gradimo atraktivnije gospodarsko okružje, da dok traje kriza učinimo što više, izgradimo što više cesta i završimo započete reforme”, rekao je ministar.

Osvrnuo se i na novi sustav fiskalizacije koji je u primjeni od 1. svibnja ove godine. “Vrlo sam zadovoljan rezultatima. Novi sustav omogućava Poreznoj upravi komuniciranje u stvarnom vremenu i to je veliki alat u borbi protiv sive ekonomije. Ako želimo uređenu Srbiju, onda se za to trebamo boriti.

U svakoj zemlji se porez plaća i to je naš posao koji moramo provesti do kraja. Građani prepoznaju QR kodove, koje mogu očitati mobilnim telefonom. To vidi i Porezna uprava, a ako postoji problem idu na teren.

U posljednjih desetak dana bilo je 760 terenskih kontrola, a 143 objekta su zatvorena. Terenska kontrola usmjerena je i na ugostiteljske objekte, frizerske salone, sve koji su obuhvaćeni i po starom i po novom sustavu”, izjavio je Mali.

Hlađenje kamatama
Odgovarajući na pitanje o kamatnim stopama, Mali je naveo da podizanje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije i Europske središnje banke utječe na rast kamata, pogotovo onih s promjenjivom kamatnom stopom.

“To je posljedica globalne krize, jer inflacija raste. Jedan od instrumenata monetarne politike jeste podizanje kamatnih stopa kako bi se ekonomija ohladila, odnosno da bi se inflacija snizila”, objasnio je ministar Mali.

Komentirajte prvi

New Report

Close