EIB u 2022. uložio 835 milijuna eura u nove projekte na Zap. Balkanu

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2023. u 07:00
Kreditna sredstva omogućit će izgradnju dionice pruge Beograd - Niš na Koridoru 10 u Srbiji/ANTONIO AHEL/PIXSELL

Ta će sredstva, očekuju u EIB-u, mobilizirati gotovo 3,5 milijardi eura za nova ulaganja, u okviru provedbe Gospodarskog i investicijskog plana EU za regiju.

Ulaganja ogranka Europske investicijske banke – EIB Global na Zapadnom Balkanu iznosila su 824 milijuna eura u 2022., zajedno s 11,2 milijuna eura bespovratnih sredstava za pokretanje održivih projekata za urbani razvoj, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, prenosi Tanjug.

Ta će sredstva, očekuju u EIB-u, mobilizirati gotovo 3,5 milijardi eura za nova ulaganja, u okviru provedbe Gospodarskog i investicijskog plana EU za regiju.

Najviše novih ulaganja odnosi se na projekte održivog, sigurnog i učinkovitog prometa – željezničkog i vodnog prometa, koji su činili 75% ukupnog prošlogodišnjeg kreditiranja, a slijede ulaganja u mala i srednja poduzeća (MSP), zaštita okoliša i digitalizacija.

EIB Global je uložio 2,5 milijardi eura na Zapadnom Balkanu od 2020., pružajući izravnu i konkretnu potporu zemljama, pomažući dugoročni prijelaz na klimatski neutralno, energetski sigurno i uključivo gospodarstvo.

“Sada planiramo povećati naše sudjelovanje u energetskom sektoru doprinoseći paketu energetske potpore EU-a vrijednom milijarde eura usvojenom u prosincu 2022.”, rekla je potpredsjednica EIB-a za Zapadni Balkan Liljana Pavlova.

Kreditna sredstva omogućit će izgradnju dionice pruge Beograd – Niš na Koridoru 10 u Srbiji, kao i njenu rekonstrukciju na području Kosova te daljnje unaprjeđenje lučke i plovne infrastrukture na rijekama. U Sjevernoj Makedoniji financirat će infrastrukture za vodoopskrbu, odvodnju i obranu od poplava u 80 općina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close