EBRD kreditira BIG CEE sa 100 mil. eura za širenje u regiji

Autor: Poslovni dnevnik , 17. studeni 2023. u 04:28
Foto: Shutterstock

Prva dva projekta, koja će se financirati kreditom EBRD-a, bit će dva moderna retail parka koje BIG CEE planira izgraditi u Srbiji – u Staroj Pazovi i Čačku.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je u srijedu da je odobrila zajam do 100 milijuna eura za BIG CEE B.V., dio BIG Shopping Centers iz Izraela, koji namjerava proširiti svoje poslovanje u regiji Zapadnog Balkana kroz izgradnju, obnovu i kupnju maloprodajnih parkova i trgovačkih centara.

Prva dva projekta, koja će se financirati kreditom EBRD-a, bit će dva moderna retail parka koje BIG CEE planira izgraditi u Srbiji – u Staroj Pazovi i Čačku, navodi se u priopćenju.

Investitor se također obvezao osigurati BREEAM međunarodni certifikat održivosti za sve objekte koje financira EBRD. Kako se navodi, Austrija je kroz svoj program “Realizacija investicija uz učinkovito korištenje resursa” (DRIVE) pružila i tehničku pomoć, pomažući klijentu da provede tržišnu i tehničku procjenu te procjenu utjecaja transakcije na održivi razvoj.

CEE BIG B.V. jedan od vodećih investitora i vlasnika otvorenih retail parkova i shopping centara koji posluju u regiji srednje i istočne Europe. Vlasnik je i upravlja s 13 trgovačkih centara – 11 u Srbiji i dva u Crnoj Gori.

Među njima su BIG Fashion Mall & Park Beograd, BIG Novi Sad, BIG Fashion Outlet Inđija, BIG FASHION Podgorica… CEE BIG dio je BIG Shopping Centers Israel, vodeće izraelske tvrtke u razvoju outdoor i lifestyle shopping centara.

Tvrtku je 1994. godine osnovao Yehuda Naftali sa snom o razvoju trgovačkih centara na otvorenom u američkom stilu. Grupacija BIG vlasnik je i upravitelj nekretninama koje donose prihode u Izraelu, SAD-u, Srbiji, Crnoj Gori i Francuskoj, a bavi se i razvojem zemljišta u potpunom ili djelomičnom vlasništvu u Izraelu i Srbiji.

Tvrtka je kontrolni dioničar Afi Properties (cca. 89,29%), koja razvija i upravlja nekretninama koje donose prihode u Izraelu i istočnoj Europi (Rumunjska, Češka, Poljska i Srbija). BIG se uglavnom fokusira na industriju komercijalnih trgovačkih centara, dok se Afi Properties fokusira na iznajmljivanje ureda i stanova.

Grupa također ulaže i posluje u sektoru obnovljive energije. BIG Grupa trenutno razvija, upravlja i upravlja sa 139 projekata širom svijeta, uključujući 56 trgovačkih centara, 35 poslovnih zgrada, 16 stambenih projekata i 7 logističkih centara.

Komentirajte prvi

New Report

Close