EBRD je 2023. u Srbiju uložio 850 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2024. u 06:59

Kao jedno od najvažnijih izdvajanja za Srbiju u prošloj godini, istaknuo je kredit od 300 milijuna eura za likvidnost Elektroprivrede Srbije, zatim financiranje projekata znanstveno-tehnoloških parkova diljem Srbije te Biocampus u Beogradu.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložila je 850 milijuna eura u Srbiju 2023. godine, što je 200 milijuna više nego 2022., izjavio je regionalni direktor EBRD-a Matteo Colangeli.

Kao jedno od najvažnijih izdvajanja za Srbiju u prošloj godini, istaknuo je kredit od 300 milijuna eura za likvidnost Elektroprivrede Srbije, zatim financiranje projekata znanstveno-tehnoloških parkova diljem Srbije te Biocampus u Beogradu. “U prosincu se izdvaja najveća investicija u Telekomovim stupovima koju smo nedavno završili. To je jedno od najvećih strateških ulaganja koje imamo u svom portfelju”, rekao je Colangeli na predstavljanju tranzicijskog izvješća, piše Nova ekonomija. Dodao je da je prioritet EBRD-a ulaganje u obnovljive izvore energije u Srbiji jer zemlja ima priliku smanjiti energetski intenzitet.

Kako je kazao, EBRD je odgovoran samo za projekte i praćenje provedbe projekata, ali ne i za njihove učinke, odgovarajući na pitanje novinara o odgovornosti za projekte zelene tranzicije.

Na novinarsko pitanje predstavlja li EBRD doista nekakvo jamstvo da neće biti ilegalnih sredstava tijekom provedbe programa te kontrolira li vlastite mehanizme, Colangeli je rekao da za sve što financira EBRD “nameće svoje standardizira i kontrolira kako se novac troši. Mislim da se to baš ne može maksimalno jamčiti, ali mi se trudimo da sve bude u skladu s našim standardima i budite sigurni da to želimo postići sa svim našim projektima”, rekao je na konferenciji.

Rekao je da je EBRD banka koja svoje investicije i ulaganja u njih temelji na potražnji i mogućnostima koje postoje u zemljama. Polazište za ulaganja u Srbiji, osim energetike, je i infrastruktura.

Dodao je da će prioritetni projekt kada je riječ o infrastrukturi u Srbiji biti povezivanje sjevera i juga zemlje, odnosno željeznički koridor koji će ići do granice sa Sjevernom Makedonijom i dalje.

Komentirajte prvi

New Report

Close