EBRD financira obnovljive izvore energije u Srbiji

Autor: Jerko Zlatar , 27. veljača 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Prema srbijanskom Ministarstvu rudarstva i energetike, procijenjena vrijednost prve faze programa je 40,5 milijuna eura.

Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u Londonu dva sporazuma o suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za potporu investicijama u području obnovljivih izvora energije (OIE) u Srbiji.

U nazočnosti premijerke Republike Srbije, Ane Brnabić, ministrica Đedović Handanović potpisala je Ugovor o bespovratnim sredstvima vrijednim tri milijuna eura u okviru projekta “Obnovljivi izvori energije u sustavima daljinskog grijanja u Srbiji”, koji Ministarstvo provodi u suradnji s EBRD-om i gradovima i općinama. širom Srbije, navodi se u priopćenju.

“Kroz projekt ukupne vrijednosti 40,5 milijuna eura, od čega je 10,5 milijuna eura bespovratnih sredstava, planiramo uvesti OIE u sektor daljinskog grijanja u 10 lokalnih samouprava u Srbiji koristeći, između ostalog, solarne kolektore, toplinske pumpe i geotermalnu energiju. izvora”, izjavila je ministrica, prenosi agencija FoNet.

Tri milijuna eura predstavlja samo dio sredstava, jer odabrane lokalne samouprave u okviru programa su Bečej, Bogatić, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar, Pančevo, Paraćin i Vršac.

Vladin program sufinanciraju EBRD, Austrija i Švicarska. Prema srbijanskom Ministarstvu rudarstva i energetike, procijenjena vrijednost prve faze programa je 40,5 milijuna eura, a očekuje se da će započeti “uskoro” nakon potpisivanja ugovora. Koliko je učešće u financiranju projekta Vlade Srbije, a koliko lokalnih samouprava, nije navedeno.

Procjenjuje se da će toplane u odabranim lokalnim samoupravama proizvesti oko 115 gigavat sati (GWh) toplinske energije iz obnovljivih izvora. Očekuje se da će ukupna količina toplinske energije proizvedene iz obnovljivih izvora u Srbiji porasti sa sadašnjih 95 GWh na 210 GWh, navodi se u izvješću Ministarstvu rudarstva i energetike. 

Komentirajte prvi

New Report

Close