Dvije trećine srpskih radnika kronično iscrpljeno

Autor: Poslovni dnevnik , 03. svibanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Izvješće Future Foruma koje pokriva više od 10.700 radnika u šest zemalja pokazalo je da žene imaju više od trećine (32 posto) veću vjerojatnost da će doživjeti izgaranje od muškaraca.

Većina ispitanika smatra da je dužnost poslodavca provoditi mjere zaštite zdravlja zaposlenika

Više od dvije trećine građana Srbije pati od kronične iscrpljenosti na poslu ili je bilo na rubu iscrpljenosti, objavila je Međunarodna mreža pomoći IAN, pozivajući se na zdravstvenu studiju “Budućnost zdravlja” koju je proveo Institut za istraživanje tržišta Kantar Helt među 18.000 ljudi. ispitanici u devet zemalja, objavio je GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH).

Svjestan povećanog rizika od sindroma sagorijevanja u pomagačkim profesijama i važnosti njegove prevencije, IAN je u sklopu projekta “Podrška održivoj reintegraciji povratnika u Srbiji” organizirao seminar protiv sagorijevanja čiji je cilj smanjenje faktora koji dovode do do sindroma izgaranja među pomagačima koji rade na terenu.

Izvješće Future Foruma koje pokriva više od 10.700 radnika u šest zemalja pokazalo je da žene imaju više od trećine (32 posto) veću vjerojatnost da će doživjeti izgaranje od muškaraca.

Također, mlađi dio radne snage češće pati od sagorijevanja. Oni mlađi od 30 godina imaju 29 posto veću vjerojatnost da će doživjeti simptome od svojih starijih kolega. Što se tiče radnog staža, srednji menadžeri preuzimaju najveći teret i izloženi su najvećem riziku od sagorijevanja (43 posto) od bilo koje druge razine.

Sindrom sagorijevanja na poslu najviše pogađa Ruse (72 posto), Srbe (66 posto) i Poljake (62 posto), dok je manje od polovice ispitanika u Španjolskoj, Italiji i Njemačkoj (49 posto), kao i u Francuskoj (44 posto).), suočen s kroničnom iscrpljenošću na poslu.

Komentirajte prvi

New Report

Close