Dugo očekivana smjena obnovila nadu za preporod Instituta Torlak

Autor: Jerko Zlatar , 30. siječanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Vlada Republike Srbije je smijenila vršiteljicu dužnosti direktora Instituta za virusologiju, cjepiva i serume ‘Torlak’, Dr. Veru Stojiljković.

Vlada Republike Srbije je smijenila vršiteljicu dužnosti direktora Instituta za virusologiju, cjepiva i serume “Torlak”, Dr. Veru Stojiljković, te je na njezino mjesto postavila Dr. Luku Dragičevića.

Prema pisanju portala Nova.rs, među djelatnicima je nastalo slavlje, kada su čuli za njezinu smjenu. Razlozi za nezadovoljstvo su višestruki.

Od iznimno lošeg odnosa prema djelatnicima, preko kršenja svih normi sigurnosti na radu, neuspjeha punjenja cjepiva protiv SARS CoV-2, Sputnik – V, pa do činjenice da nije imala potrebne kvalifikacije. Dr. Vera Stoiljković je specijalist fizikalne medicine.

Wuhan ispod Avale
Prije postavljenja na mjesto v.d. direktorice Instituta “Torlak”, početkom 2013. godine, bila je načelnica Odjela za prijm i obradu naloga za intervencije u beogradskoj Hitnoj pomoći. Još 20. prosinca 2022, na portalu Nova.rs je objavljena ispovijest jednog djelatnika Instituta “Torlak”, koji je izjavio da je sredinom 2022. godine, u posjet Institutu došla ekipa stručnjaka iz Novog Sada, koja je ocijenila da zaposleni u vivarijumu moraju raditi skraćeno, jer su uvjeti rada jako loši.

Na to upozorenje se tadašnja v.d. direktorica oglušila, a nekim djelatnicima vivarijuma je dijagnosticiran rak. Takav odnos je, prema riječima djelatnika, zamalo doveo do katastrofe. Također, navedeno je da se cjepiva kojima je prošao rok trajanja drže u uredima i pomoćnim prostorijama Instituta, umjesto da se unište kao opasni otpad.

Razlog je proizvodnja zasterjelog trovalentnog cjepiva protiv gripe TorVaxFlu, koje Institut “Torlak” još uvijek proizvodi (bez licence!), a da u isto vrijeme Republički fond za zdravstveno osiguranje nabavlja suvremena četverovaletnog cjepiva u daleko većim količinama.

Drugi razlog je neuspješno pakiranje cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V, koje se pakiralo u neadekvatnim uvjetima, što je rezultiralo njegovim povlačenjem. Prema pisanju Dr. Zorana Radovanovića, umirovljenog profesora epidemiologije Medicinskog fakulteta u Beogradu, pad Instituta “Torlak” je započeo još 90-ih.

Naime, on je u listu “Danas” objavio da je Institut vremenom prestao proizvoditi cjepiva protiv dječje paralize, difterije i velikog kašlja, jer nije pratio tehnološki razvoj, a protiv gripe zato što je poslije 2006. izgubio licencu.

Svijet je, prema njegovim riječima, pomagao da se stvore uvjeti za sigurnu proizvodnju cjepiva protiv gripe (hladna soba, centrifuga itd.), ali su optimistička obećanja torlačkog rukovodstva godinama ostajala izjalovljena.

Fiziološki rastvor umjesto BSG-a
Najveći skandal vezan za Institut “Torlak” se desio u ginekološko-akušerskoj bolnici, najvećem rodilištu u Srbiji, gdje je 600 beba umjesto BSG-a primilo – fiziološki rastvor. Ispostavilo se da da su cjepiva uvežena iz Bugarske, prepakirana u Institutu “Torlak”.

Kako je poslije navedeno, iako Institut posjeduje tehnologiju za proizvodnju BSG cjepiva, sav stručni kadar za proizvodnju je napustio Institut. Dok na Institutu postoji ispravan pogon za proizvodnju ovog cjepiva, on stoji neupotrebljiv, jer su odjel za tuberkulozu svi stručnjaci napustili, kao i svi tehničari, a mladi koji su nedavno zaposleni nemaju od koga naučiti posao, izjavio je Miroslav Stajić, diplomirani biolog i specijalist medicinske mikrobiologije, koji je u Torlaku bio šef Odjela za proizvodnju toksoida difterije.

Iza novog vršitelja dužnosti direktora Instituta Torlak stoji impresivna akademska karijera, a veći dio staža je proveo u Institutu. “Ali, sam neće ništa moći ukoliko ne bude imao potporu Vlade i Ministarstva zdravlja”, zaključuje Stajić.

Komentirajte prvi

New Report

Close