Dug ‘Zastava oružja’ Kragujevcu pretvoren u vlasništvo

Autor: Poslovni dnevnik , 07. studeni 2022. u 07:00
Foto: Pixabay

Odluka o konverziji duga u kapital poduzeća zasnovana je na zaključku Vlade Srbije iz kolovoza ove godine.

Kragujevačka lokalna uprava odlučila je tvornici Zastava oružje otpisati dug od 2,6 milijardi dinara, javlja portal politika.rs.

Prema prijedlogu odluke dugogodišnji dug bit će pretvoren u temeljni kapital Zastava oružja, čime će grad Kragujevac postati jedan od vlasnika najvažnije tvornica srpske namjenske proizvodnje koja čini okosnicu vojne industrije.

Odluka o konverziji duga u kapital poduzeća zasnovana je na zaključku Vlade Srbije iz kolovoza ove godine.

Potraživanja grada Kragujevca u iznosu od 2,6 milijardi dinara odnose se na neostvarene prihode lokalne samouprave na temelju poreza na imovinu i zarade zaposlenih koje Zastava oružje nije uplatila do 31. prosinca 2016. godine.

S obavezama od oko ukupno 10 milijardi dinara, Zastava oružje je jedan od najvećih poreznih dužnika u Srbiji.

Fabrika, međutim, duguje i po drugim poduzećima i institucijama, a najveći vjerovnici su kragujevačka Energetika, gradska toplana koja je u državnom vlasništvu, zatim Fond za razvoj Republike Srbije i Fond penzijsko-invalidskog osiguranja. Poslovanje Zastava oružja opterećuju i neka nenaplaćena potraživanja.

Zbog financijskih problema poduzeće nije bilo u mogućnosti redovito podmirivati doprinose prema zaposlenima, zbog čega su pojedini radnici pred odlazak u mirovinu podnijeli tužbe protiv poslodavca.

S ne podmirenim poreznim obavezama i različitim dugovanjima za račune i doprinose suočene su i ostale vojne tvornice u Srbiji, zbog čega je vlada, u srpnju ove godine, donijela zaključak prema kojem i državna potraživanja treba pretvoriti u temeljni kapital tih strateških poduzeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close