Dug Telekoma 1,4 mlrd. eura, prodaju dionice za pola milijarde

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2022. u 07:01
Credit: ANTONIO AHEL/PIXSELL

Prvi čovjek kompanije uvjeren je da investitori više neće biti rezervirani zbog rata u Ukrajini pa očekuje novac i za nove investicije.

Telekom Srbije najavljuje prodaju obveznica od pola milijarde eura, a direktor kompanije Vladimir Lučić poručuje da će tako zarađeni novac biti upotrebljen za, pojasnio je, diverzifikaciju duga i refinanciranje kredita. On priznaje da kompanija trenutno duguje 1,4 milijarde eura, ali tvrdi da i prihodi značajno rastu.

Bit će para

Novi poziv upomoć, vrijedan pola milijarde eura, Telekom će uputiti s frankfurtske ili luksemburške burze. Prvi čovjek kompanije uvjeren je da investitori više neće biti rezervirani zbog rata u Ukrajini i o prodaji obveznica Telekoma ima optimističnu viziju: Bit će para da se pokriju i dugovi i krediti, ali i da se opet ulaže.

– Faktički naš neto dug iznosi 1,4 mlrd. eura. Ono što je dobro, 2021. godine imali smo naporan investicijski ciklus, čak smo kupili englesku i talijansku ligu, ali nismo povećali ukupan konsolidirani dug. To znači da nama prihod značajnije raste i krajem ove godine počet ćemo smanjivati dug, a profitabilnost će se povećavati – izjavio je Vladimir Lučić, generalni direktor Telekom Srbija.

Opozicijska političarka Marinika Tepić tvrdi da Telekom Srbije fingira gotovo sve rezultate i da su realni prihodi znatno manji od onih koje kompanija navodi.

– Telekom Srbije je 2017., bio u neto dugu 468 milijuna eura, a sada je u dugu 1,5 mlrd. eura – napisala je Tepićeva na Twitteru.

Država jamac?!

Čeka nas vrlo turbulentan financijski izvještaj o poslovanju Telekoma, kaže ekonomski novinar Miša Brkić. Zaključuje da će se sa službenom objavom rezultata za 2021., otkriti loše poslovanje. Pita tko će biti jamac obveznica koje kompanija planira prodati.

– Ako je to država, onda znači da se ona ponovo zadužuje za pola milijarde eura i u slučaju da Telekom to ne bude mogao vraćati, država će stati iza toga, to vam je isto kao u slučaju zaduživanja Srbijagasa ili EPS-a – ustvrdio je Brkić.

Komentirajte prvi

New Report

Close