Država prodala nekretnine Sajma, niče stambeni kompleks

Autor: Poslovni.hr , 11. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Beogradski sajam je u lipnju ove godine iz svojih knjiga izbacio više od 24 hektara koliko je do tada imao.

Srbija je Beogradu prodala nekretnine Beogradskog sajma na vodi, a kupoprodajni ugovor potpisan je u ožujku ove godine. Novac koji država dobije od prodaje nekretnina iskoristit će se za izgradnju novog sajma u Surčinu, gdje će biti izgrađeni paviljoni za EXPO 2027, vidljivo je iz prezentacije koju je predsjednik Aleksandar Vučić predstavio tijekom jučerašnjeg dana. adresa.

Temeljem ugovora osnovat će se nova tvrtka u koju će se kao ulog unijeti nekretnine Sajma. Iz same prezentacije nije jasno tko će biti osnivači nove tvrtke.

Veliki kotač

Samo hala 1, koja je pod zaštitom, ostat će u apsolutnom državnom vlasništvu. Umjesto svih dvorana, niknut će stambeni kompleks.

Tu ćemo napraviti taj veliki kotač, oko, kako god ga zovete, kakvo imaju gotovo svi veliki gradovi”, rekao je Vučić.

Stambeni objekti prostirat će se na 12,1 hektaru, odnosno nalazit će se na mjestu ostalih hala Beogradskog sajma (osim hale 1), kako se vidi u Vučićevoj prezentaciji.

Iako predsjednik Vučić kaže da će raspodjela biti u korist javnih površina, odnosno da će javne površine biti 62,32 posto, a stambene zgrade 37,68 posto, vizualnim prikazom u potpunosti dominiraju stanovi, a postotci se ne poklapaju točno ili nisu svi prikazani.

Predsjednikovo predstavljanje navodi da će javne površine činiti prometnice (16,69 posto), šetnice (16,56 posto), Dvorana 1 (9,21 posto) i zelene površine (6,3 posto).

To je ukupno 48,76 posto. Dodamo li stambenim zgradama 37,68 posto, dobivamo ukupno 86,44 posto. To znači da nedostaje 13,56 posto zemljišta za koje nije objašnjeno kako će se koristiti.

Vučić je rekao da imaju mnogo ideja što učiniti s Halom 1, koja je ostala u državnom vlasništvu, ali je potom dodao:

“…ali to ćemo ponuditi i građanima da nam pomognu i odluče šta žele da radimo s Halom 1”, rekao je predsjednik Vučić.

Podsjetimo, u travnju ove godine gradski menadžer Miroslav Čučković najavio je da će se Sajam za otprilike pet godina preseliti u Surčin, u blizini budućeg nacionalnog stadiona, u sklopu kompleksa koji će država graditi za potrebe EXPO-a 2027. specijalizirana izložba.

Hala 1, koja je pod zaštitom, bit će pretvorena u kreativni centar, rekao je Čučković za Večernje Novosti.

“Beogradski sajam” i Republika Srbija vode spor od 2015. godine o tome koliko zemljišta, objekata i imovine koju koristi “Beogradski sajam” pripada državi.

Otpis imovine

Kako je Nova ekonomija pisala, Beogradski sajam je u lipnju ove godine iz svojih knjiga izbacio više od 24 hektara koliko je do tada imao.

Država je također postala vlasnik svih sajmišta, a Beogradski sajam više nema ni uknjiženo pravo korištenja tih nekretnina.

Ovaj otpis posljedica je presude Vrhovnog kasacionog suda iz 2019. kojom su preinačene prethodne presude Trgovačkog suda iz 2015. i Trgovačkog žalbenog suda iz 2018.

Naime, iako su Trgovački sud i Trgovački žalbeni sud utvrdili da je udio državne imovine u cjelovitosti Velesajma 26,48 posto, Vrhovni kasacijski sud presudio je da je preostalih 73,52 posto u vlasništvu države. Time je država postala apsolutni vlasnik svih nekretnina Velesajma.

Beogradski sajam je ranije bio društveno poduzeće, ali je presudom Vrhovnog kasacionog suda postao DOO.

Kako je tada utvrđeno, Beogradski sajam posluje sredstvima koja su državna imovina, a koja nisu prenijeta na Beogradski sajam kao nositelja prava korištenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close