Država otplaćuje stotine milijuna eura umjesto Srbijagasa

Autor: Poslovni dnevnik , 10. srpanj 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Novac će biti izdvojen iz proračuna Srbije, a razlog su “iznimno visoki troškovi nabave plina za mađarsko skladište tijekom energetske krize”.

U posljednjem izvješću Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predstavnici Srbije u pregovorima s ovim kreditorom naveli su da će umjesto Srbijagasa otplaćivati dva kredita i skladište plina u Mađarskoj. Novac će biti izdvojen iz proračuna Srbije, a razlog su “iznimno visoki troškovi nabave plina za mađarsko skladište tijekom energetske krize”.

“To uključuje revalorizaciju plina u skladištu u Mađarskoj po tržišnim cijenama od 1. svibnja 2024. i kompenzaciju Srbijagasa smanjenjem dospjelih obveza prema Republici Srbiji za 275 milijuna eura.

Otplatit ćemo i dva kredita Srbijagasa s državnim jamstvom 2024. (110,5 milijuna eura) i 2025. (106,3 milijuna eura), koja su ugovorena tijekom energetske krize za rješavanje hitnih potreba likvidnosti vezanih uz velike razlike između uvozne i domaće cijene plina, “, navodi se u izvješću.

S obzirom na to da se izvješće uglavnom bavi poslovanjem državnih poduzeća, srpska strana također je navela da će restrukturiranje EPS-a trajati “puno vremena”, a reklo bi se i da se situacija u Srbijagasu razvlači.

Sudeći prema izvješću MMF-a, EPS je poskupljenjem za korisnike poboljšao poslovanje, pa će se razmatrati i cijena plina.

“S obzirom na značajno smanjenje cijene plina za gospodarski sektor nakon 1. svibnja, napravit ćemo analizu kako bismo vidjeli primjerenost marže (trenutno postavljene na prosječnih 5 posto) koja se nalazi u metodologiji određivanja cijena Srbijagasa i procijenit ćemo postoji li ima prostora za povećanje kako bi se prilagodila prijeko potrebna ulaganja u nadolazećim godinama”, navodi se u izvješću uz napomenu da bi ono trebalo stupiti na snagu 1. kolovoza ove godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close