Japanski investitori zainteresirani za sudjelovanje u gradnji RHE Bistrica snage 628 megavati

Autor: Poslovni.hr , 01. kolovoz 2023. u 06:33
foto: unsplash

Situacija s cijenom energenata na svjetskom tržištu trenutno je relativno stabilna.

Različite ocjene morali struja poskupjeti prema dogovoru srpskih vlasti s Međunarodnim monetarnim fondom ili će se još vidjeti hoće li biti poskupljenja kako je nedavno objasnio Dušan Živković, vd direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) ostavljaju prostor za zaključak “da se sve može i ništa se ne mora”. U Ministarstvu energetike na pitanje Politike što će konkretno biti s cijenom električne energije odgovaraju da se EPS treba baviti analizama za sljedeću godinu, a država mora poštovati aranžman s MMF-om.

Akumulacije popunjene

Situacija s cijenom energenata na svjetskom tržištu trenutno je relativno stabilna. Proizvodnja u hidroelektranama je normalizirana, kiše je bilo dovoljno i akumulacije su popunjene, nema suše kao 2022., iako je počela visoka ljetna potrošnja. Zasad je nezahvalno predviđati kretanje cijena po kojima će se energija i energenti kupovati na tržištu sljedeće zime, kao i kakva će zima biti, kakva će biti globalna potražnja za plinom, hoće li ponovo rasti proizvodnja u NR Kini, naglašavaju u resornom ministarstvu. Skladišta plina bolje su popunjena nego prošle godine i sada imamo više od 590 milijuna kubika. Produžen je ugovor s Mađarskom za skladištenje dodatnih količina plina u toj zemlji. I sljedeće ćemo zime u Mađarskoj skladišti plin i tako osiguravati neometanu opskrbu. Završavamo gradnju plinske interkonekcije s Bugarskom, kojom će se povećati količina plina koji može biti dopremljen u našu zemlju, ali i omogućiti opskrbu iz još jednog pravca. Ako korekcija cijena struje i bude, one će biti minimalne – navode iz Ministarstva energetike.

Ministrica energetike Dubravka Đedović nedavno je razgovarala s japanskim izaslanstvom koje je iskazalo zainteresiranost za reverzibilnu hidroelektranu Bistrica. Iz ministarstva kažu da s Japanskom agencijom za međunarodnu suradnju (JICA), i japanskim kompanijama Srbija već ima iskustva u suradnji na gradnji postrojenja za odsumporavanje u TE Nikola Tesla. Sada su pokazali interes za suradnju na gradnji RHE Bistrica, koja je prioritet u vladinom planu razvoja energetske infrastrukture i energetske učinkovitosti Vlade Srbije i imat će važnu ulogu u povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. S EPS-om smo formirali projektni tim za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Paralelno s pripremom studije o utjecaju na okoliš i projektiranjem, nastavljamo razgovore o osiguravanju financiranja ovog velikog projekta snage 628 megavati, poručuju iz ministarstva.

Eurodizel na agro-karticu

Kada je riječ o ukidanju uredbe o ograničenju visine cijena derivata nafte donijete na osnovi Zakona o trgovini kao i o eventualnom prestanku važenja ove uredbe odlučuje vlada na prijedlog ministarstva nadležnog za poslove trgovine. Poljoprivrednici s agro-karticama mogu kupovati eurodizel na svim benzinskim stanicama, ali je cijena od 179 dinara za litru obavezujuća samo za Naftnu industriju Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close