Domaći traktor od 100.000 eura, uređaj za ambroziju, organska proizvodnja…

Autor: Miroslav Kuskunović , 24. siječanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Prema izboru portala ekapija ove su priče lani izazvale najveću pozornosti kada je riječ o ulaganjima.

Rast cijena hrane, rat u Ukrajini, prekinuti lanci opskrbe obilježili su prošlu godinu kad je riječ o poljoprivredi. Unatoč tome u Srbiji je bilo i dobrih vijesti jer su otvarane su nove tvornice u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, proširivani stari pogoni, a velike kompanije kojima poljoprivreda nije primarna djelatnosti u Srbiji su nastavile ulagati u poljoprivredu.

Srpski poslovni portal Ekapija (https://www.ekapija.com/retrospective/2022/6) izradio je zanimljivu retrospektivu investicije u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije za 2022 godine, a veliku pažnju javnosti izazvali su domaći projekti, poput traktora koji će se proizvoditi u tvornici Majevica kod Bačke Palanke i uređaja za uništavanje ambrozije.

Te su dvije priče bile prošle godine najčitanije na ovom portalu na listi investicija u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije. Prema njihovim izboru ove su priče izazvale najveću pozornosti kada je riječ o ulaganjima u ovaj sektor koji je od izuzetnog značaja za srpsko gospodarstvo.

1. Domaći Majevica traktor
Tvornica Majevica kod Bačke Palanke planira od ove godine započeti linijsku proizvodnju jedinog domaćeg traktora u Srbiji. Traktor će biti u prodaji isključivo u paketu sa radnim strojevima i nabavka traktora sa sedam radnih uređaja nužnih za rad svakog poljoprivrednog gospodarstva bit će oko 100.000 EUR. Ovo je projekt razvijan isključivo sredstvima Majevice i radom zaposlenih u ovoj domaćoj kompaniji. U planu je proizvodnja traktora od 90 konjskih snaga koji je namijenjen za mala i srednja gospodarstva i to za sve agrotehničke mjere.

2. Ambrozer uređaj za uništavanje ambrozije
Elektroinženjer, inovator i poduzetnik Miloš Stanković, patentirao je “Ambrozer” uređaj za uništavanje korova koji pomoću radio-frekvencije i struje, bez kemijskih sredstava i pesticida, uništava korov u korijenu, ekološkim putem, a o ovom inovaciji Poslovni dnevnik je ranije pisao. Stanković je podnio prijave za patent u 148 zemalja dokazujući da njegov proizvod ne postoji nigdje na svijetu i ima industrijsku primjenu. U Srbiji ima 600.000 poljoprivrednih gospodarstava, ističe Stanković, navodeći da “Ambrozer” može pomoći ekološkim proizvođačima, kao i općinama i gradovima.

3. Poljoprivredni kompleks porodice Login kod Zrenjanina – 4000 ha
Kompanija LoginEKO iz Slovenije u centar pažnje došla je nakon što je u užoj i široj okolini Zrenjanina kupila više od 4.000 hektara zemljišta, na kojima se planira baviti ekološkom proizvodnjom. Njen osnivač, i vlasnik fondacije Login5, Samo Login, ističe kako im je osnovni zadatak da zdrava hrana bude pristupačna svima. U brojnim intervjuima Login je govori o svom razvojnom putu i o tome kako je stigao “od softvera do njive”. Prije 12 godina ovaj slovenski poduzetnik sa suprugom osnovao je IT start up, a nakon niza pokušaja napravili su aplikaciju koja im je donijela slavu na svjetskoj razini sa aplikacijom Tolking Tomom.

Ova aplikacija, mačak koji sa vama razgovara, koga hranite i igrate se sa njim, doživjela je vrlo brzo planetarnu slavu, a i danas na Yotubu “mačak koji priča” ima čak 25,8 milijuna pratitelja, a njegovi video klipovi bilježe na desetine, pojedini i stotine miliona pregleda. Aplikacija je skinuta više od tri milijarde puta, a sve to je njegovim tvorcima iz Slovenije omogućilo da naprave profitabilnu kompaniju Outfit7 koju su 2017. prodali kineskoj kompaniji za milijardu dolara. Tada su odlučili da se okrenu nekim drugim stvarima, a dio njihove strategije bilo je okretanje organskoj proizvodnji u Srbiji.

4. Projekt Agrosolar Kula
Potpisivanjem memoranduma o razumijevanju sa kineskom kompanijom Power China, kompanije Fintel Energija i MK Group službeno su započele realizaciju zajedničkog projekta Agrosolar u Kuli. Nakon što su se pozicionirale kao lideri u proizvodnji struje iz energije vjetra, započinju pionirski poduhvat koji koristi energiju sunca i u isto vrijeme omogućava održivu poljoprivrednu proizvodnju ispod solarnih panela. U pitanju je prvi projekt ovog tipa na Balkanu i najveći u Europi, a vrijednost investicije iznosi 340 milijuna eura.

5. Poljoprivredni kompleks Milana Mačvana
”Samo kupuj zemlju” – savjet je koji je tadašnji košarkaš Hemofarma Milan Mačvan dobio od jednog bankara još 2009. godine. Tada to nije shvatio ozbiljno, ali mu je danas poljoprivreda postala profesija. Sa porodicom je ušao u poljoprivredu 2016. godine, prvo je počeo proizvodnju lješnjaka, pa trešnji, a potom ulazi i u ratarstvo. Trenutno imaju proizvodnju kukuruza na preko 120 hektara kukuruza i 25 hektara pšenice.

6. Nestle tvornica u Surčinu
Kompanija Nestle obilježila je u veljači prošle godine završetak prve faze izgradnje nove tvornice u Surčinu. Novi pogon koristit će lokalno uzgajanu soju i bit će namijenjen proizvodnji Garden Gourmet portfolija na bazi biljaka. Planirani proizvodni kapacitet tvornice je 12.000 tona godišnje, a izvoz je planiran u Francusku, Njemačku, Nizozemsku, Italiju, Španjolsku i Veliku Britaniju. Nova tvornica prostirat će se na 18.440 kvadratnih metara i nalazi se nadomak postojeće Nestlé tvornice u Surčinu, koja radi od 2012. godine. Početak proizvodnje u novoj fabrici planiran je za posljednji kvartal 2022. godine.

7. TIM tvornica traktora
Jako veliki broj poljoprivrednika zvalo je konstruktora iz stare tvornice IMT-a Petra Grbića, jer nisu imali kome da se obrate, u nadi da bi možda on mogao pokrenuti inicijativu da se napravi nova TIM tvornica. Nakon dobrog odziva i mnogo poziva seljaka nakon njegovih pojavljivanja na televiziji i društvenim mrežama, odlučio se za taj korak. Okupio je tim inženjera koji su počeli projektirati isključivo najsuvremenije strojeve na svijetu koje trenutno postoje. Plan je da se sve, osim motora, što je IMT radio, radi i u novoj tvornici.

8. Tvornica Api trade za proizvodnju suplemenata za pčele Leskovac
Firma Api trade iz Leskovca već 20 godina proizvodi tečnu i čvrstu hranu i zaštitna sredstva za pčele, a sada širi proizvodne kapacitete pokretanjem pogona u Leskovcu na oko 700 m2, što će biti najveća tvornica u Srbiji za proizvodnju suplemenata za pčelarstvo. Kako za eKapiju rekao Zvonimir Vasić, vlasnik i osnivač ove firme sa 15-ak zaposlenih, pčelarstvo u Srbiji cvijeta i potražnja za njihovim proizvodima je sve veća.

9. Continental Tobacco pogon za proizvodnju mađarskih instant juha i zdrave hrane Šimanovci i Subotica
Kompanija Continental Tobacco iz Beograda gradit će u Šimanovcima i Subotici pogone za proizvodnju juha, kaša i zdrave hrane. Kako je izjavio direktor ove tvrtke Marko Devrnja, investicija je vrijedna 14 milijuna eura. Na ukupno 15.000 m2 gradit će se skladišni prostor za iznajmljivanje i proizvodni objekti, a u kompaniji još nisu sigurni da li će razviti svoj brend za koji imaju ideju da se zove On my way, ili će kupiti jedan mali brend koji već postoji na srpskom tržištu, koji je već poznat, a sa kojim bi potom nastavili pozicioniranje na tržištu.

10. Nova tvornica Smokija Beograd
Prilikom potpisivanja ugovora o produžetku suradnje “Arene” i “Atlantik Štarka”, najavljena je nova investicija “Atlantik grupe” u Beogradu – tvornica Smokija. Zaključno sa 2025. godinom, od 2020. godine ukupne kapitalne investicije naše kompanije iznosit će više od 80 milijuna eura, a do danas smo investirali već pola te sume, izjavio je tada Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantik grupe.

Komentirajte prvi

New Report

Close