Domaći svinjogojci u gubitku, meso skuplje 19%, uvoz veći 53%

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2022. u 07:00
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

U godinu dana meso je u Srbiji poskupjelo 19 posto na što su, kaže Budimović, utjecala pandemija korone, rat u Ukrajini, poskupljenje inputa za svinjogojce i općeniti manja potrošnja.

Razlika u cijenama prasića i konzumne prasetine u mesnicama i trgovinama nastala je zbog toga što su trgovci zadržali cijene od prije dva tjedna kada je živa vaga bila skuplja, piše portal b92.

Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović objasnio je da se cijene razlikuju i da su u raznim područjima Srbije od 250 do 400 dinara za kilogram.

U godinu dana meso je u Srbiji poskupjelo 19 posto na što su, kaže Budimović, utjecala pandemija korone, rat u Ukrajini, poskupljenje inputa za svinjogojce i općeniti manja potrošnja.

“Nesigurnost u koju ulaze farmeri pri kretanju u tov svinja, i uopće bavljenja ovim poslom, dostiglo je vrhunac ovim novim faktorima”, ocijenio je Budimović i podsjetio da u formiranju cijena pored primarne proizvodnje sudjeluju i klaoničari i trgovci.

“Uglavnom farmeri imaju najveći gubitak. Treba postaviti paritete. I to u odnosu na cijenu kukuruza koji najviše utječe na troškove”.

Budimović kaže da poremećaja na tržištu svinjskog mesa postoje i u Europi, zbog afričke kuge svinja i nemogućnosti nabave kukuruza iz Ukrajine.

“Činjenica da je srpska stočarska proizvodnja svinjskog mesa ugrožena, posljednji je časak da se poduzmu suštinske mjere kojima bi se zaustavio pad proizvodnje”, poručio je Budimović.

“Svi u lancu proizvodnje svinjskog mesa trebali bi se dogovoriti. To bi osnažilo farmere da se i dalje bave proizvodnjom. Inače te mogućnosti nemaju jer je gubitak evidentan”, objasnio je.

Komentirajući podatak da je u godinu dana povećan uvoz svinjskog mesa u Srbiju za 53 posto Nenad Budimović rekao je da je to zato što se proizvodi manje od potreba klaoničara i prerađivača, a i meso iz zemalja EU je jeftinije.

Komentirajte prvi

New Report

Close