Domaća roba srušila cijene trešanja na tržnicama u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 03. lipanj 2022. u 06:21
Prvoklasna srbijanska trešnja zadovoljava kvalitetu za europsko tržište/D. Jaramaz/PIXSELL

Protekle dvije godine trešnju izvozi na tržnice u Crnoj Gori, a kako kaže i ove sezone će nastaviti tu suradnju-

Kad su se prije mjesec dana na tržnicama pojavile prve trešnje, mnogim kupcima nije bilo do kupnje jer je cijena po kilogramu bila paprena. Tome je sada kraj, piše B92.

Dejan Protić iz Lapova, iako je mlad, već devet godina bavi se voćarstvom, a na površini od 6,5 hektara posadio je 9200 stabala trešanja, sedam različitih sorti. Od toga oko 600 sadnica je sorte Burlat, koju još nazivaju i majkom svih trešanja jer prva rodi, i već je počelo njeno branje.

“Prva trešnja koja je rodila, pretrpjela je dosta mraza, ali ipak uspjela je donijeti potrebnu kvalitetu za europsko tržište, što znači da je njen obujam od 26-28 milimetara i spada u prvu klasu”, kaže za RINU Dejan Protić.

Dodaje da se u proizvodnju svake godine ulaže dosta novca, ali da je ova sezona preopterećena poskupljenjem repro materijala i do 40 posto te skokom dnevnica za berače, pa je krajnja računica voćara jako mala kad se zbroje sva ulaganja i na kraju dobit, jer je otkupna cijena ranih sorti ostala ista.

“Kada preprodavači dođu kod nas u naše voćnjake, oni tu trešnju plate oko 150 dinara za kilogram, i zbog toga dok stigne do krajnjeg kupca, ona iznosi oko 350 dinara, gdje je zarada otkupljivača više od 100 dinara.

Tu su proizvođači u nezgodnoj poziciji, jer svu potrebnu infrastrukturu, prihranu, gnojivo i sveukupnu logistiku snose oni, a otkupljivači trljaju ruke gotovom zaradom. S tim nemamo problem, neka zarade, ali bi bilo dobro kad bi se naša otkupna cijena bar malo povećala i uzela u obzir sva ulaganja”, kaže Dejan Protić, mladi voćar iz Lapova.

Protekle dvije godine trešnju izvozi na tržnice u Crnoj Gori, a kako kaže i ove sezone će nastaviti tu suradnju, gdje ponekad cijena po kilogramu dostiže i 11 eura ako kupujete baš na plaži.

Komentirajte prvi

New Report

Close