Đokovići investirali u vinariju u Toskani, ali srpskoj

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2022. u 06:59
Foto: Antonio Ahel/ATAImages Photo: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Vina Đoković chardonnay 2020 imaju preciznu sortnu aromu, s vrlo zrelim voćem, dinjom, kruškom i mangom, a Đoković Syrah 2020 – s aromom crnog voća i blago cvjetnim tonovima.

Obitelj slavnog tenisača Novaka Đokovića mogla je izabrati bilo koje mjesto na kugli zemaljskoj za sadnju vinograda, no odlučili su se za selo Lipovac kod Topole, javlja portal indikator.ba prenoseći informaciju čačanske Regionalne informativne agencije. Dobra klima, veliki broj sunčanih sati i specifična ruža vjetrova čine grožđe izuzetno slatkim, pa se na ovom području prave najkvalitetnija vina u Srbiji.

“Odlučili smo se za tradicionalnu proizvodnju vina, kao što je to radio moj pradjed. Málaga je sorta koja daje vino izuzetne muškatne arome. Cilj nam je da ga proizvedemo što više i da to bude poseban pečat naše vinarije. Uz malagu, dobro je zastupljen chardonnay, koji je kralj sorti za bijela vina, zatim vranac, cabernet i prokupak kada su u pitanju crna vina, a nezaobilazni sočni hamburger za rose”; objašnjava topolski vinogradar Nemanja Petrović. Mještani Lipovca ističu da je njihov kraj srpska Toskana pa i ne čudi što su ga Đokovići izabrali i investirali u vinograd.

Vina Đoković chardonnay 2020 imaju preciznu sortnu aromu, s vrlo zrelim voćem, dinjom, kruškom i mangom, a Đoković Syrah 2020 – s aromom crnog voća i blago cvjetnim tonovima.

Vinogradi Đokovića prostiru se na šest hektara. Uz chardonnay sadi se i sorta shiraz, koja se odlikuje jakom lozom, a grozdovi su dugi, tamno crne boje. Dugim odležavanjem arome se stapaju stvarajući bogatu paletu. U prvoj berbi u prodaju je pušteno oko 8500 boca, a kapacitet vinarije je oko 60.000 litara. Vinarstvo je postalo strateški važno za razvoj srpske ekonomije, u njega je prošle godine uloženo 14 milijuna eura poticaja i podignuto više od 300 hektara novih vinograda.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević ranije je precizirao da je u izgradnju i obnovu vinarija diljem Srbije investirano 11 milijuna eura poticaja, a za nove nasade vinograda otprilike tri milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close