Dogradnja piste za avione ATR 72-600 i heliodrom za helikoptere MI17

Autor: Poslovni dnevnik , 18. kolovoz 2022. u 07:00
Modernizacija vršačkog aerodroma donosi bolje povezivanje s aerodromima u Nišu, Beogradu, Podgorici, Tivtu, Europi i Africi/A. Ahel/PIXSELL

Temeljita rekonstrukcija i dogradnja vršačkog aerodroma donosi razne benefite južnom Banatu.

Helidrom, pista dugačka 1500 metara, dovoljna za prihvat aviona ATR 72-600, moderni objekti – sve će to imati aerodrom u Vršcu kada bude rekonstruiran, javlja portal eKapija.

Grad Vršac stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije za aerodrom i Zrakoplovnu akademiju u Vršcu, kao i izvještaj o strateškoj procjeni utjecaja plana na životnu sredinu.

Zrakoplovna akademija i ceste
Aerodrom sada ima tri piste, ali da bi dobio regionalni karakter i povezao južno banatsku regiju ne samo s aerodromima u Srbiji i regiji, već i u Europi i sjevernoj Africi, potrebna su ulaganja u izgradnju, dogradnju i modernizaciju.

Za prostor poletno-sletne staze i Akademije namijenjeno je 354,7 ha građevinskog zemljišta. Prema planu koji je izradio Jugoslovenski institut za urbanizam i stanovanje Juginus iz Beograda, predviđa se dogradnja poletno-sletne staze na dužinu od 1500 m i na širinu od 30 m kojima će ispuniti uvjete za prihvat i otpremu aviona ATR 72-600. Na krajevima poletno-sletne staze predviđene su okretnice za avione. Biće izgrađen i heliodrom za prihvat i otpremu helikoptera MI17.

Pristanišna zgradu na dva kata bit će površine 4500 kvadrata. Katnost glavnog objekta, kontrolnog tornja je P+4+kupola, visina do 25 metara, a površina 1200 kvadrata. Maksimalna visina Zrakoplovne akademije je P+2+Pk.

Predviđena je gradnja pratećih objekata uz pristanišne objekte: garaže za aerodromsku opremu, radionice za održavanje opreme, skladišta za opremu, prostorije za aerodromske službe, vatrogasni objekt. Osim internih prometnica, predviđena je gradnja nove ceste kao veza državnog puta IB reda br.10 i aerodroma, koja će omogućiti efikasno povezivanje kompleksa sa širom prometnom mrežom grada i regije.

Efekti rekonstrukcije bit će povezivanje južnog Banata s aerodromima u Nišu, Beogradu, Podgorici, Tivtu, Europi, sjevernoj Africi; rast prometa usluga avio-taksi prometa, čarter letova i redovnih letova u regiji; rast prihoda od remonta stranih aviona; prijevoz ekspresne pošte (DHL, TNT) i skupih pošiljki (sistem JIT – just in time); organizacija moto-trka kao sportsko-turističkih, ali i profitabilnih manifestacija; mogućnost korištenja avio-usluga za potrebe vršačkih kompanija; otvaranje Vršca ka europskim centrima i svijetu.

Kad je riječ o stanju okoliša, ono je uobičajeno za urbanu rubnu zonu. Stanje zraka relativno je zadovoljavajuće, a moguća zagađenja ne bi trebala imati znatan negativan utjecaj, pogotovo ne u odnosu na postojeće stanje životne sredine, navodi se u Strateškoj procjeni utjecaja na životnu sredinu.

Struja iz vlastitog izvora?
Aerodrom spada u područja s velikim brojem sunčanih dana kroz godinu i velikom prosječnom dnevnom energijom globalnog sunčevog zračenja, što predstavlja veliki potencijal za eksploataciju sunčeve energije.

Zbog toga je potrebno uraditi analize koje će pokazati isplativost velikih investicija u proizvodnju električne energije putem fotonaponskih panela iz energije sunčevog zračenja, kao i koje su najpogodnije lokacije za to.

Obuhvat Plana unutar je zaštićenog područja, ali se ističe da se graniči s dva područja izuzetnih prirodnih vrijednosti. Zona Zrakoplovne akademije graniči s predjelom izuzetnih odlika Vršačke planine, dok zona na kojoj su poletno-sletne staze graniči sa zaštićenim staništem Mali vršački rit.

Nacrt plana detaljne regulacije, kao i izvještaj o strateškoj procjeni utjecaja plana na životnu sredinu na javnom uvidu su do 15. rujna.

Komentirajte prvi

New Report

Close