Dobra godina za pčelare, cijena meda povijesno visoka

Autor: Poslovni dnevnik , 21. ožujak 2022. u 09:00
Foto: Shutterstock

Srpski med je na europskom i svjetskom tržištu poznat po odličnoj kvaliteti, što se i na oko može prepoznati.

Nakon duge i hladne zime, ožujak je rezerviran za prve radove kod pčelara, piše internetski portal eKapija. Uveliko obilaze svoje košnice i pčele radilice pripremaju za prvu proljetnu ispašu.

“Pripremamo naše vrijedne radnike na prvu ispašu, na dren, zatim na kajsiju i šljivu. Do sada su one dobro podnijele ove vremenske uvjete koji su išli u prilog.

Mraz u ožujku na svu sreću nije desetkovao plodove i neće biti ogromnih gubitaka ako temperature budu u plusu kako se sada najavljuje. Već se košnice otvaraju da se vidi u kakvom je stanju pogača”, izjavio je za RINU Sveta Stamenković, jedan od najpoznatijih pčelara u zapadnoj Srbiji, koji u svom domaćinstvu ima 54 matice.

Srpski med je na europskom i svjetskom tržištu poznat po odličnoj kvaliteti, što se i na oko može prepoznati. Nakon nekoliko loših, pčelari se sada nadaju dobroj godini, a tome u prilog ide i povijesno visoka otkupna cijena meda po kilogramu.

“Prinosi su bili desetkovani, što zbog mraza koji je prošlih sezona uništio voće, što zbog nesavjesnog korištenja i primjene agrotehničkih mjera u voćnjacima, pa su tako pojedini voćari uništavali i čitave matice. Trenutna cijena je viša od sedam eura za jedan kilogram našeg topljenog zlata, što je odlična cijena”, kaže Stamenković.

Pčelari su prošle godine formirali SPS – Savez pčelara Srbije, u sklopu njega počeo je s radom i otkupni centar, koji omogućuje otkup i pakovanje proizvoda.

“Pomoću toga se med direktno može uzeti od proizvođača, plasirati ga na tržište, a novac direktor uplatiti pčelarima. Sam Savez pčelara broji oko 8000 članova i to udruživanje pokazalo se kao pun pogodak”, zaključuje Stamenković.

Komentirajte prvi

New Report

Close