Dobar posao u Africi za srpsku prehrambenu industriju

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2022. u 07:00
Foto: pixabay

Najznačajniji izvozni proizvodi ove afričke države su kakao i palmino ulje, a najvažnija izvozna tržišta Portugal, Nizozemska i Belgija.

Najveći potencijal za suradnju privrednika Srbije i zemalja zapadne Afrike predstavlja poljoprivredna proizvodnja, prehrambena, konditorska i farmaceutska industrija, IT, kao i turizam i razmjena znanja i tehnologije organskog uzgoja, istaknuto je na sastanku predsjednika Vlade Republike Sveti Toma i Princip Jorgea Boma Jesusa i direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihaila Vesovića. Sveti Toma i Princip mala je otočka država u Gvinejskom zaljevu, otvorena za suradnju i slobodnu trgovinu u okviru Afričke Unije, a su joj Ekvatorijalna Gvineja, Gabon i Kamerun.

“Nismo veliki izvoznik, ali radimo na unapređenju prerađivačke industrije, a od sirovina najzastupljeniji su kakao, kava i kokos”, izjavio je premijer Jesus. Ocijenio je da Srbija ima kompetitivne prehrambene proizvode, vrlo zanimljive afričkom tržištu. Mala površina kvalitetne zemlje, nedovoljna za veći uzgoj i proizvodnju, ograničen broj radnika i drugi izazovi svojstveni otočkim državama, otvaraju mogućnosti za suradnju u oblasti unapređenja tehnologija proizvodnje, digitalizacije i implementacije modernih inovativnih rješenja radi podizanja produktivnosti.

Najznačajniji izvozni proizvodi ove afričke države su kakao i palmino ulje, a najvažnija izvozna tržišta Portugal, Nizozemska i Belgija.

U uvozu najzastupljeniji su riža, vino i energenti, koji na tržište otoka Sveti Toma i Princip stižu uglavnom iz Europske unije i Angole.

Aktivno se radi i na korištenju velikog potencijala za suradnju Srbije i afričkih država u oblasti turizma, radi uspostavljanja bliže suradnje i kreiranja zajedničke turističke ponude.

Komentirajte prvi

New Report

Close