Do 2030. godine Delta Holding će 60 posto energije dobivati iz obnovljivih izvora

Autor: PD VL native tim , 27. prosinac 2023. u 07:00
Tijana Koprivica, direktorica održivog razvoja Delta Holding/Miloš Jovanović

Tijana Koprivica, direktorica održivog razvoja Delta Holdinga naglašava kako ulaganja u održivo poslovanje i razvoj kompanije nisu trošak već investicija koja osigurava dugoročan opstanak na tržištu.

Strategija održivog razvoja je sastavni dio poslovne strategije svih biznisa Delta Holdinga. Strategijom zaštite okoliša kompanija je postavila planove da do 2030. godine 60 posto energije dobiva iz obnovljivih izvora.

Direktorica Održivog razvoja Delta Holdinga, Tijana Koprivica ističe kako na ulaganja u održivo poslovanje i razvoj kompanije ne gledaju kao na trošak već kao na investiciju jer održivo poslovanje osigurava dugoročan opstanak na tržištu.

Što sve danas obuhvaća koncept održivog razvoja u Delta Holdingu te koji su Vam projekt koje provodite najvažniji i od najvećeg interesa javnost?
Strategija održivog razvoja je sastavni dio poslovne strategije svih biznisa Delta Holdinga. Definiranim ekološkim, socijalnim i planovima za unaprjeđenje korporativnog upravljanja (ESG) postavljeni su ambiciozni ali realni ciljevi kojima kompanija postiže pozitivan utjecaj na prirodu i društvo, kao i na unaprjeđenje privrednog ambijenta na tržištima na kojima posluje. Strategijom zaštite životne sredine postavili smo planove da do 2030. godine 60 posto energije dobivamo iz obnovljivih izvora.

Projekt 'Naše Selo'

‘Naše Selo’ je projekt kojim Delta pokreće razvoj poljoprivrede i obnovu sela u Srbiji. Započeo je 2018. godine, a fokus je na podršci individualnim proizvođačima.

Trenutno koristimo solarnu energiju na 15 lokacija, a u planu je izgradnja solarnih elektrana na još 6 lokacija. Prelaskom na obnovljive izvore energije smanjit ćemo i emisije štetnih plinova. Također, imamo planove za smanjenje količina generiranog i plasiranog otpada i ambalaže i potpuno iskorištenje otpada kao sirovine za dobivanje novih proizvoda. Na primjer, u tvornici Seme Sombor i Dunavka koristimo ostatke od kukuruza, ljuske suncokreta i slamu soje kao energente.

Kada je u pitanju podrška zaposlenima i društvu, posvećeni smo stvaranju poticaja i inkluzivne kulture koja doprinosi da se svaki zaposleni osjeća poštovano i cijenjeno i može da pokaže pun potencijal. Njegujemo etiku u biznisu, rodnu ravnopravnost, zapošljavamo osobe sa invaliditetom, a od ove godine fokus je i na zapošljavanju neurodivergentnih osoba koje prepoznajemo kao izuzetne talente. Nastavljamo i sa ulaganjem u zajednicu kroz projekte Naše selo i Digitalno selo.

Jesu li izdvajanja za održivi razvoj veliki troška za kompaniju, a što je ono što donosi benefite?
Mi na ulaganja u održivo poslovanje i razvoj kompanije ne gledamo kao na trošak već kao na investiciju. Održivo poslovanje prije svega osigurava kompanijama dugoročan opstanak na tržištu. Kompanije koje ne posluju u skladu sa principima održivosti, koji podrazumijevaju brigu o zaposlenima, društvu i okolišu, pod rizikom su da ostanu bez kvalitetnih kadrova, dugoročnih poslovnih partnera, kupaca, a izvjesni su i veći troškovi poslovanja kao posljedica energetske neefikasnosti, dodatnih taksi zbog zagađenja, emisija štetnih gasova i sl.

Poslovanje u skladu sa principima održivosti omogućava kompanijama da privuku investitore, dobiju povoljnije kredite banaka, osiguraju svoje projekte. Konkretno, ulaganja u obnovljive izvore energije, osim što doprinose smanjenju emisija i potrošnje energije iz konvencionalnih izvora, doprinijet će manjoj ovisnosti od dobavljača energije, kao i nižim troškovima za energente, a osigurat će kompaniji i financiranje iz tzv “zelenih izvora”.

Ono čega svi trebamo biti svjesni je da su kompanije dio zajednice u kojoj posluju i njihov razvoj nije moguć bez razvoja zajednice. Zato je važno da budu dio globalnog pokreta za očuvanje planete i poboljšanje uvjeta života svih nas.

Delta Holding je prije nekoliko godina pokrenula projekt ‘Naše Selo’. Od 2018. kad je krenuo do danas što je konkretno napravljeno i je li projekt potaknuo razvoj poljoprivrede i razvoja sela u Srbiji?
Naše Selo je projekt kojim Delta pokreće razvoj poljoprivrede i obnovu sela u Srbiji. Započeo je 2018. godine, a jedinstven je po tome što je naš fokus na podršci individualnim proizvođačima da razviju proizvodnju i postignu bolje rezultate usvajanjem novih znanja o modernoj poljoprivredi. U selima Dubočane i Mala Jasikova postigli smo veliki uspjeh. Zahvaljujući velikom broju održanih predavanja i praktičnih obuka mještani su promijenili način rada.

Proizvodnju su modernizirali i investicijama iz kredita Erste banke za koje Delta Agrar plaća kamatu. U 2022. godini projekat smo pokrenuli i u Bačkom Novom selu gdje trenutno pomažemo razvoj poljoprivrede i društvenog života.Prinosi u našim selima su sada i do 20 posto veći, a poslovi se lakše obavljaju. Ponosni smo što su neki od mještana svoje proizvode izvezli u zemlje EU. Važan segment opstanka sela je i unaprjeđenje društvenih i kulturnih sadržaja.

Prije svega naglasak smo stavili na poboljšanje zdravstvenih uvjeta i obrazovanja, kao i na organizaciju kulturnih i zabavnih događaja. Osim razvoja poljoprivrede kroz različita predavanja potaknuli smo i razvoj poduzetništva, a mlade ljude smo učili da pišu projekte i tako im pružili mogućnost da apliciraju za sredstva za razvoj zajednice. U 2024. godini u projekat uključujemo i selo Ključ, u okolini Valjeva.

Projekt 'Mladi Lideri'

Prema broju mladih koji se svake godine prijavljuju na natječaj za ‘Mlade Lidere’ rekla bih da jesmo jedan od najpoželjnijih poslodavaca u Srbiji.

Nastavak tog projekta je i inicijativa – ‘Digitalno selo’. Gdje se došlo sa njim i je li u planu širenje tog projekta?
Da, tijekom 2022. godine pokrenuli smo i projekt Digitalno selo u okviru kojeg zajedno sa partnerima BioSense i Mokrin House, prenosimo iskustvo i znanje poljoprivrednicima o važnosti digitalizacije za održivost poljoprivredne proizvodnje. Naš cilj je da malim proizvođačima, a prije svega mladima poljoprivrednu proizvodnju učinimo lakšom, unosnijom i održivijom. Naša želja je da zaustavimo trend odumiranja srpskih sela i selo učinimo privlačnim mladim ljudima.Projekat Digitalno selo podržan je od strane Europske komisije u okviru Foster programa za unaprjeđenje proizvodnje i kvaliteta hrane.

Koliko su ovakvi projekti danas rašireni u Srbiji da li i drugi, potaknuti Vašim inicijativama pokušavaju napraviti nešto slično i je li to dobar put za razvoj Srbije?
Ima inicijativa za podršku ruralnim područjima, ali nisu sve razvojno orijentirane već su najčešće usmjerene na ad hoc rješavanje gorućih problema. Smatram da razvoj Srbije potiču samo strateški osmišljene inicijative kojima je u fokusu osnaživanje stanovništva kroz prenošenje znanja i vještine. Jedino takav pristup osigurava održivost malih proizvođača i zajednica.

Vaši oglasi za posao već godinama unazad navode kako nitko neće biti diskriminiran bez obzira na različitosti, rodna ravnopravnost je prisutna, plaća se određuje isključivo u odnosu na položaj i slično. Da li Vas to svrstava među poželjne poslodavce u Srbiji?
Ne znam šta kažu istraživanja, ali prema broju mladih koji se svake godine prijavljuju na natječaj za Mlade Lidere rekla bih da jesmo jedan od najpoželjnijih poslodavaca u Srbiji. Poštivanje ne diskriminirajućih principa se apsolutno podrazumijeva u kompaniji i mi jesmo dokazali da razlika između žena i muškaraca u biznisu ne postoji.

Žene su od samog osnivanja na najvišim pozicijama u Delta Holdingu i trenutno je više žena nego muškaraca u našem bord-u. Danas su zaposleni sve više osviješteni kada je u pitanju poštivanje principa održivog razvoja i vjerujem da je to jedan od razloga što mladi ljudi biraju Deltu za poslodavca. Veliki broj njih se rado priključuje našim projektima za podršku zajednici i pomaže nam u njihovoj realizaciji.

15

lokacija trenutno koristi solare, a u planu je izgradnja solarnih elektrana na još 6

Aktualna je tema zadužbinarstva (zaklade) u Srbiji? Je li Delta Holding do sada gradio zaklade i imate li u budućnosti neke nove, velike ambiciozne planove?
Mi smo do sada poklonili dve zadužbine Gradu Beogradu i jednu gradu Kragujevcu. Na Bežanijskoj kosi nalazi se zadužbina “Sunce”, dnevni boravak za osobe sa invaliditetom, koji danas broji 90 korisnika, a na pasareli između Kalemegdena i Savskog pristaništa nalazi se skulptura “Odande do Ovde” umetničko djelo Mrđana Bajića i Ričarda Dikona. U Kragujevcu smo izgradili centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra”, koji je predan Gradu na upravljanje. Ovo je jedini objekat ove vrste u regiji. Trenutno još uvijek razmatramo potrebe u društvu kako bismo donijeli odluku o narednoj zakladi.

Što bi istaknuli da je važno kao projekt iz domene vašeg rada, a da je interesantno javnosti i poslovnoj publici?
Istakla bih i projekat Treći roditelj koji je jako važan za nas u Delti, ali i za zajednicu. U okviru ovog projekta zaposleni Delta Holdinga već 10 godina pomažu očuvanje bioloških porodica koje su u riziku da im djeca budu izmještena u ustanove socijalne zaštite. Realiziramo ga u suradnji sa Udruženjem Putokaz iz Novog Sada, a osnovni cilj projekta je da se osnaže i sačuvaju biološke obitelji.

U okviru projekat zaposleni Delta Holdinga materijalno pomažu djecu iz ugroženih obitelji, a Delta Fondacija financira rad socijalnih radnika. Sa željom da doprinesu što sretnijem, ispunjenijem i bezbrižnijem djetinjstvu djece, zaposleni sudjeluju u pripremi paketića za različite prilike – rođendane, praznike, pred polazak u školu – a u skladu sa željama i potrebama djeteta o kojem brinu. Zaposleni financijsku podršku pružaju i za sportske i druge van nastavne aktivnosti, kao i za ekskurzije.

Socijalni radnici roditeljima i djecu pružaju savjetodavni rad, podršku u pravnoj i zdravstvenoj zaštiti, zastupanju prava deteta, kao i podršku u obrazovanju djece i stjecanju raznih vještina za njihovo zdravo odrastanja. Podrška trećih roditelja djeci iz projekta osiguran je do kraja školovanja, a projekt je otvoren i za sve koji žele postati treći roditelji. Od 2016. godine, 80 obitelji je prošlo kroz program, a 36 djece i obitelji je u potpunosti osnaženo. U 2023. godini 140 kolega vodi računa o 42 obitelji.

Komentirajte prvi

New Report

Close