Dizel u Srbiji najskuplji u regiji, rastu se ne vidi kraj

Autor: Poslovni dnevnik , 20. rujan 2023. u 05:14
Foto: Shutterstock

Dizelsko gorivo ovoga je tjedna prešlo psihološku granicu, a izgleda da tu nije kraj.

Cijena dizela za ovaj tjedan “preskočila” je kritičnu granicu, a s obzirom na to da Vlada od listopada najavljuje povećanje trošarina od osam posto, građani strahuju da će litra goriva u narednom razdoblju još više poskupjeti.

Do petka će litra eurodizela koštati 211 dinara, četiri više nego prošlog tjedna, a litra benzina 192 dinara, tri dinara više nego u proteklih sedam dana.

Sve skuplje
To je znatno više nego u regiji, gdje građani litru dizela plaćaju više od 50 dinara jeftinije. Gledajući cijene goriva, najskuplja je nakon Srbije Mađarska, gdje litra dizela košta 200 dinara, benzina 198, a LPG-a 98 dinara.

211

dinara stoji litra eurodizela na srpskim crpkama

Iza Mađarske je Hrvatska, gdje je dizel 10 dinara jeftiniji nego kod nas, ali je BMB95 skuplji dinar i po. UNP u Hrvatskoj najskuplji je u regiji i košta 106 dinara. Četvrta najskuplja zemlja je Rumunjska, a građani u toj zemlji litar dizela plaćaju 185 dinara, benzina 179 dinara, a LPG 80 dinara. Slijedi Crna Gora, gdje je eurodizel 183 dinara, a BMB95 195 dinara.

Nešto bolje prolaze građani Bosne i Hercegovine koji eurodizel plaćaju 171 dinar, benzin dinar više, a LPG 73 dinara po litri. Među zemljama regije s najpovoljnijim gorivom je Bugarska. U njemu litar benzina i litar dizela koštaju 168 dinara, dok je litar TNG-a jeftiniji za oko 100 dinara.

Međutim, za građane koji koriste benzin ili dizel daleko je najpovoljnija Sjeverna Makedonija, gdje je eurodizel 153 dinara, a benzin 167 dinara. LPG je skuplji nego u Bugarskoj, a litar košta 77 dinara.

Da su cijene goriva u Srbiji “paprene” uočljivo je i kada se gleda šira slika. Najpovoljnije zemlje u ovoj oblasti su Malta, gdje je dizel 143 dinara, a BMB 159 dinara, Poljska, gde litar dizela košta 164 dinara, a benzina 169 dinara, i Turska – 155 za dizel i 151 za benzin. S druge strane, cijene dizela su slične cijenama u Srbiji u Njemačkoj (212 dinara), Portugalu (207 dinara), Austriji (207), Irskoj (204) i Luksemburgu (201 dinar).

Stanovnici Španjolske dizel plaćaju 194, a benzin 205 dinara po litri, Litvanci dizel 188 i benzin 193 dinara, a Česi euro dizel 184, a BMB osam dinara više. Stoga se postavlja pitanje zašto su cijene goriva na pumpama u Srbiji tako niske kao u, recimo, Njemačkoj, iako je životni standard znatno niži.

Kalkulacija cijene
I dok stručnjaci upozoravaju da je to zbog smanjene proizvodnje sirove nafte, ali i poskupljenja na burzi, Milan Rakić, predsjednik Udruge privatnih crpki, za Danas objašnjava da je najveći problem u samoj kalkulaciji cijene..

“Prema našem Pravilniku, na cijenu derivata ne utječe cijena sirove nafte. Jer Uredba i Pravilnik kažu da je referentna cijena gotovog proizvoda eurodizel po mediteranskom paritetu. Cijene koje izlaze petkom i vrijede sljedećih sedam dana temelje se na kotacijskim cijenama derivata Genoa-Lavera, plus logistički troškovi isporuke na tržište Srbije, obračunati po 64 dolara po toni.

Ta cijena je previsoka i “napuhana” krivim Pravilnikom. Sirova nafta od koje se proizvode u rafineriji Pančevo nema nikakve veze s tim. Na sve to ide visoka trošarina, uz dodatnu primjenu PDV-a. Iz tog razloga s novim povećanjem trošarina možemo očekivati ​​i poskupljenje goriva”, zsključuje Rakić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close