Dividenda povećala promet dionica NIS-a

Autor: Poslovni dnevnik , 28. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Skupština dioničara ove kompanije 29. lipnja odobrila je isplatu dividende u iznosu od 143,29 dinara po dionici.

Dionice Naftne industrije Srbije (NIIS) prvi put u posljednja dva mjeseca bilježe dnevni promet veći od 10 milijuna dinara uz nastavak rasta cijene koji gotovo neprekidno traje od početka kolovoza..

Dionice NIS- u četvrtak su zabilježile promet od 11,8 milijuna dinara, uglavnom po cijeni od 730 dinara, što je 0,8 posto više od jučerašnje zaključne cijene. Ovakav veliki promet prvenstveno je rezultat odluke određenog broja dioničara da reinvestiraju ovih dana isplaćenu dividendu, piše Momentum.

Kako je poznato, skupština dioničara ove kompanije 29. lipnja odobrila je isplatu dividende u iznosu od 143,29 dinara po dionici. Kao dan dividende određen je 19. lipnja.

Gledano u ukupnom iznosu, dioničari su dobili rekordnu dividendu od 23,4 milijarde dinara, dok su manjinski dioničari izvan države dobili 3,3 milijarde dinara.

Kao i prethodnih godina, osim u godini pandemije, dioničarima je pripalo 25 posto ostvarene dobiti, iako su njihova očekivanja bila veća s obzirom na rekordne prošlogodišnje rezultate.

Umjesto toga, neposredno prije sazivanja skupštine dioničara, NIS je državi, najvećem manjinskom dioničaru, dodijelio donaciju u iznosu od 60 milijuna eura, što je izazvalo razočaranje investicijske javnosti.

NIS je u 2013. prvi put isplatio dividendu nakon pokrića gubitaka iz prethodnih godina. Dioničarima je ukupno nakon ovogodišnje isplate isplaćena dividenda od 548,5 dinara u bruto iznosu po dionici.

Komentirajte prvi

New Report

Close