Direktori odlaze, novi model iz kragujevačkog Fiata tek 2024.

Autor: Poslovni dnevnik , 24. svibanj 2022. u 08:18
Posljednjih dana kompaniju su napustili čelnici, Vladan Lukić, direktor proizvodnje i Nikola Jerotijević, direktor FCA,/Shutterstock

U proizvodnji radi 1800 radnika i nudi im se ili da dvije godine rade u inozemstvu u Stellantisovim tvornicama ili odlazak na zavod za zapošljavanje.

Kragujevački proizvođač automobila Fiat Chrysler Automobiles Serbia (FCA) ovog bi tjedna trebao predstaviti socijalni program, odnosno popis zaposlenika koji su tehnološki višak, rekao je za Politiku Saša Đorđević, predsjednik sindikata Fiata.

U poslednjih tjedan dana kompaniju su napustili čelnici, Vladan Lukić, direktor proizvodnje, a kako beogradski list neslužbeno doznaje i Nikola Jerotijević, direktor FCA, te nekoliko menadžera iz montaže, kao i zaposleni u službi ljudskih resursa, odjelu koji treba provesti socijalni program.

Sindikat je od poslodavca tražio da objavi socijalni program s utvrđenim datumom početka i kraja izjašnjavanja zaposlenih. To znači broj radnika za koje je planirano da će raditi u FCA Kragujevac, broj radnika koji trebaju otići u inozemstvo i broj radnika na koje kompanija više ne računa.

Za radnike koji se izjasne za rad u inozemstvu, što im je ponuđeno, traže da budu podijeljeni po grupama, a umjesto 24 mjeseca da rad bude skraćen na tri ili šest mjeseci s pauzom od jednog mjeseca.

Također, za one koji će napustiti kompaniju zahtijevaju otpremnine od 1000 eura po godini staža. A za radnike koji se ne izjasne za navedeni program traže plaće od 65 posto, kao i dosad. Naravno, sve treba biti usklađeno sa zakonima Srbije, kada je riječ o stažu, socijalnom i mirovinskom osiguranju, putu i boravku u inozemstvu.

“Posljednjih dana nemamo s kim razgovarati jer su nas napustila dva vodeća direktora. Većina radnika ne može prihvatiti da dvije godine radi u inozemstvu zbog obitelji. Ovdje je bilo prostora da se dosta uradi po pitanju otpremnina, ali nema tko to uraditi.

Čini mi se da su svi nezainteresirani, uključujući i državu kao suvlasnika kompanije. Čudno je da smo drugi put ušli u ‘posao stoljeća’, a mi na žalost imamo situaciju da Stellantis otpušta, prema nekim procjenama, oko dvije trećine radnika”, objašnjava Đorđević.

1000

eura po godini staža otpremnine su koje traži sindikat

Ne odgovaraju na prijedloge
U proizvodnji radi 1800 radnika i nudi im se ili da dvije godine rade u inozemstvu u Stellantisovim tvornicama ili odlazak na zavod za zapošljavanje. “Prema našim zakonima radnik do godinu dana može provesti u inozemstvu, ali isključivo uz njegovu suglasnost. Ako se izjasni da ne želi, poslodavac mu ne može dati otkaz”, ističe Đorđević.

“Poslali smo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i resornim ministrima prijedloge za rad u inozemstvu. Nitko nam ne odgovara. Pitam se kakav je to ugovor potpisan da se u sljedeće dvije godine pokrene proizvodnja novog modela za koji država daje 48 milijuna eura.

Za dvije godine se na livadi napravi tvornica, montira oprema i počne s proizvodnjom novog modela. Mi imamo cijelu infrastrukturu. Naravno, dodat će se nešto opreme, ali čemu dvije godine pauze? Ili imate novi model ili nemate”, dodaje predsjednik sindikata Fiata.

Predstavnici Stellantisa su u travnju najavili da će krajem 2024. u Kragujevcu početi proizvodnja električnih automobila jer je gotovo potpuno pala potražnja za dosadašnjim proizvodom – Fiatom 500L.

Ugovor o financiranju proizvodnje električnih automobila u tvornici kompanije Fiat u Kragujevcu, vrijedan 190 milijuna eura potpisali su Anđelka Atanasković, ministrica gospodarstva u srpskoj vladi i Silvia Vernetti Blina, izvršna direktorica kompanije Fiat Chrysler Automobiles Serbia i direktorica globalnog korporativnog ureda kompanije Stellantis.

Prema ocjeni predsjednika sindikata, ako se velik broj radnika izjasni da ne želi otići, zaposleni će imati probleme.

Kompanija jača od države
“Poslodavac nam je rekao da u inozemstvo ne šalje naše radnike prema Zakonu o upućivanju radnika u inozemstvo, nego prema nekom drugom zakonu, a ja bih volio čuti koji je to zakon. Ovdje se pokazalo da je kompanija jača od države kao što je bilo i 2017. kada smo bili u štrajku. Poslodavac nije prihvatio naše prijedloge. Država šuti.

Ovo nije u skladu s investicijom koja je tako ambiciozno najavljena. Svjesno nas guraju da tražimo rješenje na ulici. Ako želimo pregovarati moramo imati sugovornika. Mi ga nemamo ni kod poslodavca niti kod države”, kaže Đorđević.

Komentirajte prvi

New Report

Close