Dionice NIS-a na najvišoj razini u deset godina

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2024. u 06:59
Foto: Shutterstock

U 2023. godini, prije svega zbog pada prosječne cijene brenta za 18 posto, NIS je zabilježio pad prihoda za petinu na 412,1 milijardu dinara, a sličan pad realizacije zabilježen je iu četvrtom kvartalu.

Na Beogradskoj burzi u utorak je prometovano 42.850 dionica Naftne industrije Srbije (NIS) u ukupnoj vrijednosti od gotovo 330.000 eura. Vrijednost dionice Naftne industrije dosegla je 900 dinara, što je najviša cijena u posljednjih 10 godina.

Nagađa se da je prodavatelj domaći mirovinski fond, a dionice NIS-a kupili su stranci preko skrbničkog računa u jednoj od poslovnih banaka.

U posljednjih 30 dana cijena je postupno rasla od 814 dinara po dionici, ali uz mali promet, sve do prekjučerašnje velike transakcije po rekordnoj cijeni.

NIS još nije donio odluku o raspodjeli dividende iz prošlogodišnje dobiti, no zanimljivo je da je prošlogodišnja dobit dvostruko manja od prethodne. I prošle godine u ovo doba cijena dionice nije prelazila 850 dinara, iako se znalo da je NIS ostvario rekordnu dobit.

U 2023. godini, prije svega zbog pada prosječne cijene brenta za 18 posto, NIS je zabilježio pad prihoda za petinu na 412,1 milijardu dinara, a sličan pad realizacije zabilježen je iu četvrtom kvartalu. Na pad prometa utjecali su i niži prihodi, što je velikim dijelom posljedica visoke prošlogodišnje osnovice. Ključni pokazatelj profitabilnosti EBITDA pao je 50 posto na 68,1 milijardu dinara, dok je neto rezultat oslabio 52 posto na 44,2 milijarde dinara. Negativno na dobit utjecala je isplata donacije Vladi Republike Srbije u drugom tromjesečju u iznosu od sedam milijardi dinara, te gubitak Petrohemije koji je konsolidiran u rezultatima trećeg tromjesečja. CAPEX je u 2023. godini skočio 77 posto, na 39,2 milijarde dinara i bio je ispod plana za oko deset milijardi dinara. Zarada po dionici prošle godine iznosila je gotovo 274 dinara, dok je dobit iz 2022. godine osigurala zaradu po dionici od 566,5 dinara. Najveći dioničar NIS-a je ruski Gazpromneft s 50 posto dionica, a Gazprom ima 6,15 posto.Republika Srbija je vlasnik 30 posto dionica, a među deset najvećih dioničara uglavnom su zbirni računi kod banaka i brokerskih kuća.

Komentirajte prvi

New Report

Close