Devizne rezerve Srbije porasle na rekordnih 20,9 milijardi eura

Autor: Poslovni dnevnik , 14. veljača 2023. u 04:00
Srbija je na međunarodnom tržištu realizirala dvije emisije euroobveznica s dospijećem od pet i 10 godina /SHUTTERSTOCK

U siječnju su bruto devizne rezerve porasle za oko 1,50 milijardi eura.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju siječnja iznosile su 20,91 milijardu eura, što je mjesečni rekord, objavila je NBS. U siječnju su bruto devizne rezerve porasle za oko 1,50 milijardi eura.

Na ovoj razini deviznih pričuva osigurana je pokrivenost novčane mase od 182 posto i 5,8 mjeseci uvoza roba i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve na kraju siječnja iznosile su 16,97 milijardi eura i u odnosu na kraj prethodne godine veće su za 1,55 milijardi eura.

“Porast bruto deviznih rezervi u siječnju prvenstveno je rezultat priljeva po osnovi prodaje državnih vrijednosnih papira u ukupnom iznosu od 1,63 milijarde eura izdanih na domaćem i međunarodnom financijskom tržištu”, navodi NBS.

Srbija je na međunarodnom tržištu realizirala dvije emisije euroobveznica s dospijećem od pet i deset godina u iznosu od oko 1,60 milijardi eura. Neto priljevi ostvareni su po osnovi upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovama u iznosu od 86,9 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close