Demostat: Cijena struje za privredu postupno poskupljuje do 70%

Autor: Poslovni dnevnik , 07. studeni 2022. u 07:00
Od 1. rujna cijena električne energije za gospodarstvo podignuta je na 95 eura po megavat satu/H. JELAVIĆ/PIXSELL

Aktualna cijena električne energije neće dugo potrajati i za u narednom periodu biti određena nova još skuplja i za privredu i za domaćinstva.

Aktualna cijena električne energije neće dugo potrajati i za u narednom periodu biti određena nova još skuplja i za privredu i za domaćinstva, tvrdi Demostat.

Pozivajući se na informacije iz izvora bliskih Vladi Srbije, Demostat navodi da je cilj nadležnih da cijenu struje za privredu dižu u etapama u ukupnom iznosu od 70 posto, piše portal danas.rs.

Dosad su ostvarene dvije etape te kampanje, prva 1. siječnja kada je proklamirana cijena od 75 eura po megavat satu te druga od 1. rujna kada je podignuta na cijenu struje za privredu od 95 eura po megavat satu.

Kampanja će trajati dok se ne ispuni cilj da ukupan postotak poskupljenja kojim će biti opterećena privreda iznosi planiranih 70 posto, navodi Demostat i podsjeća kako je ta njihova informacija potvrđena u izjavi premijerke Ane Brnabić Radio-televiziji Srbije “da se tijekom krize mora štiti privredu subvencioniranom cijenom i struje i plina kao bi ona bila konkurentna”.

Iz izrečenog je potpuno jasno da u Vladi pod “zaštitom privrede i subvencioniranom cijenom” podrazumijevaju da cijena za poduzeća diže postepeno. Dakle, po principu rasta cijena o kojem je pisao Demostat.

To što nadležni vide kao svoju “pomoć” privredi, poduzetnici pak smatraju novim nametom u kriznim uvjetima koji ugrožava egzistenciju njihovih poduzeća i zaposlenih u njima.

Prema mišljenju stručne javnosti potpuno izvjestan epilog svakog poskupljenja struje za privredu je taj da će vlasnici poduzeća, kako bi nadoknadili troškove i ostvarili željeni profit, povećati
cijene svojih proizvoda i usluga, dodaje Demostat.

U praksi to znači da će i taj ceh, kao krajnji potrošači, platiti građani Srbije. Posljednji put struja za domaćinstva poskupjela je 1. rujna i to za 6,5 posto, podsjeća Demostat.

Komentirajte prvi

New Report

Close