Đedović: Srbija u energetski sektor investira 15 milijardi eura

Autor: Poslovni dnevnik , 09. svibanj 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Vlada Srbije će do kraja svibnja usvojiti listu prioritetnih investicija.

Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović najavila je u ponedjeljak da će Vlada Srbije do kraja svibnja usvojiti listu prioritetnih investicija u oblasti energetike za čiju će realizaciju biti potrebno više od 15 milijardi eura.

“Ulaganja će se odnositi na cijeli energetski sektor, proizvodnju električne energije, plinski sektor, naftni sektor. Prve naznake govore da će nam u narednim godinama trebati više od 15 milijardi eura da dostignemo ono što ciljamo”, rekao je Đedović na otvaranju dvodnevne konferencije “Beogradski energetski forum”.

Proizvodni kapaciteti
Dodala je da će više od 10 milijardi eura biti uloženo u proizvodne kapacitete, a ostatak u prijenosnu mrežu i distribucijski sustav. Kako je istaknula, ulagat će se u ono najnužnije, bez čega je nemoguće ostvariti sve energetske ciljeve Srbije do 2050. godine, a to su energetska tranzicija i energetska sigurnost.

Kako je navela, više će se ulagati u solarnu energiju iz državnih, javnih proizvodnih kapaciteta, a to su samobalansirajuće solarne elektrane, visokog kapaciteta do jednog gigavata (GW). “Reverzibilna hidroelektrana ‘Bistrica’ će se graditi, a razmotrit će se postoji li ekonomska i tehnička opravdanost izgradnje hidroelektrane ‘Đerdap 3’.”

U planu je i izgradnja solarne elektrane ‘Morava’, vjetroelektrane Kostolac, hidroelektrane Vlasin, kao i revizija postojećih hidroelektrana”, precizirao je Đedović. Ministrica je poručila da je za to potrebna jaka nacionalna energetska kompanija kao što je Elektroprivreda Srbije “koja te investicije mora izvesti u suradnji, odnosno strateškom partnerstvu, s onima koji na tom polju rade dugi niz godina i imaju više iskustva i znanja, kao što su npr. partnera iz zemalja EU, Kine i SAD-a”.

Udružit ćemo se s najboljima i onima “od kojih možemo najviše naučiti”, kazala je Đedović. Đedović je nedavno otkrila da se traže pravi ljudi za Elektroprivredu Srbije i u inozemstvu, te da efekte promjena očekuje za 12 mjeseci.

Pitanje EPS-a
“Očekujem da ako EPS bude imao prave ljude na pravim mjestima, koje tražimo na međunarodnom tržištu rada, da će se efekti promjena vidjeti za 12 mjeseci”, rekla je Đedović u intervjuu za Blic. Dodala je da će visina poskupljenja struje u studenom ovisiti o uspješnosti poslovanja te da se ministarstvo trudi da ono bude što manje.

Kazala je da je za provedbu obveze iz Zakona o energetici iz 2014. bilo potrebno devet godina. “U prvih šest mjeseci od formiranja novog ministarstva napravili smo prvi, ali vrlo važan korak u reformi EPS-a, uz podršku Vlade i predsjednika Vučića”, rekla je Đedović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close