‘Čuvar proračuna’ predlaže da se mirovine u Srbiji povećavaju dva puta

Autor: Poslovni dnevnik , 09. lipanj 2022. u 22:00
Prema prijedlogu, mirovine bi se usklađivale u travnju i listopadu/I. Šoban/PIXSELL

Fiskalni savjet u projekcijama za iduće dvije godine upozorio na utjecaj visoke inflacije.

Fiskalni savjet Srbije u nacrtu fiskalne strategije za 2023. godinu s projekcijama za iduće dvije godine predlaže da se mirovine umjesto jedanput godišnje, ubuduće usklađuju dva puta, 1. travnja i 1. listopada. Glavni je razlog ove promjene rast inflacije i promjena pondera.

Potrebna nadogradnja
U vrijeme usvajanja ovog zakonskog rješenja bila je postignuta suglasnost o godišnjem usklađivanju što je u tadašnjim okolnostima bilo razumljivo imajući u vidu da je inflacija bila prilično stabilna.

Danas je situacija drugačija jer je inflacija visoka i ubrzana. Predstavnici Fiskalnog savjeta smatraju da bi trebalo dodatno unaprijediti i ojačati postojeću “švicarsku formulu” kako bi mirovine u novim okolnostima mogle bolje pratiti gospodarska i inflatorna kretanja.

Inače, kako se navodi u ovom dokumentu FS “švicarska formula” kojom se mirovine usklađuju 50 posto s rastom plaća i isto toliko s rastom inflacije, osigurat će stabilnu i prihvatljivu razinu izdvajanja, ali u srednjem roku zbog izmijenjenih okolnosti potrebna je njena nadogradnja.

Državna izdvajanja za mirovine su uz plaće u javnom sektoru najveći proračunski rashodi i zbog toga imaju vrlo izražen utjecaj na fiskalne rezultate. Iz FS-a podsjećaju da je u 2018. godini zakonskim promjenama uklonjena formalna prepreka, čime su se otvorila vrata da se mirovine određuju diskrecijski o čemu je Fiskalni savjet više puta pisao.

Ipak, od 2020. mirovine se ponovo usklađuju prema objektivnoj “švicarskoj formuli” čime je u tamošnji mirovinski sustav vraćeno rješenje za kontrolu ovih rashoda.

Da bi usklađivanje mirovina trebalo ponovo biti dva puta godišnje kako ih inflacija ne bi obezvrijedila odavno su vladi predlagali i predstavnici mirovinskih udruga i sindikata.

Jovan Tamburić, predsjednik Udruge sindikata umirovljenih vojnika reagirao je čim je objavljeno da je međugodišnja inflacija 9,1 posto. Objasnio je tada da su samo u 2022. usklađivanjem po izmijenjenoj “švicarskoj formuli” umirovljenici oštećeni zbog inflacije i rasta plaća u drugoj polovici 2021. za najmanje 6,3 posto.

Ima prostora
Ljubiša Babić, glavni tajnik Udruge sindikata mirovine Srbije u više navrata je apelirao da je utrka sa cijenama koja je počela još u prosincu prošle godine, pa bjesomučno nastavljena početkom godine, uvećala za mirovine redovne mjesečne troškove za 50 posto.

To je inflacija zbog čega se mirovine moraju ponovno usklađivati dva puta godišnje i spriječiti njihovo daljnje smanjivanje vrijednosti. A da prostora za češće i postupno veće usklađivanje ima potvrđuju i najnoviji podaci Fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja prema kojima su i ovogodišnje travanjske mirovine u potpunosti isplaćene iz proračuna.

“Ukupno naplaćeni doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje od 1. siječnja do 31. svibnja ove godine su za 3,3 milijarde veći od financijskog plana, a u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine u ovoj je naplaćeno više izvornih prihoda za 20,5 milijardi dinara.

Fond je 2021. prvi put poslije nekoliko desetljeća za dva mjeseca isplatio mirovine korisnicima kategorije zaposlenih bez dodataka iz proračuna, a na razini cijele prošle godine dotacije iz proračuna svedene su na 14,8 posto”, objasnio je Relja Ognjenović, zamjenik direktora Fonda.

Svojevremeno je iz proračuna za isplatu mirovina odlazilo više od 40 posto ukupnih sredstava zbog čega je MMF dugo opominjao nadležne u Srbiji da je to previše i da sa 13 posto udjel mirovina u BDP-u mora pasti na 11 posto, što je i učinjeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close