Continental kod Novog Sada otvorio mega tvornicu autodijelova

Autor: Miroslav Kuskunović , 27. veljača 2023. u 07:00
Continentalova tvornica diktirat će inovativne trendove u auto industriji/DIMITRIJE GOLL/PREDSJEDNIšTVO SRBIJE

Veliki europski dobavljač u autoindustriji planira uložiti još 150 mil. eura.

Njemačka kompanija Continental otvorila je u četvrtak u Kaću kod Novog Sada mega tvornicu elektronskih uređaja za automobile, površine 30.000 m2 proizvodnog, uredskog i skladišnog prostora, u koju je uloženo čak 140 milijuna eura. Continental planira u Srbiji uložiti još dodatnih 150 milijuna eura i otvoriti još 1.500 radnih mjesta.

Izgradnja nove tvornice počela je u lipnju 2021. godine, a u kompaniji ističu da se iznad svega fokusiraju na inovacije i proizvodnju vrhunskih tehnoloških rješenja za ekrane i digitalne ploče za premium automobile širom svijeta.

Očekuje se da izvoz tvornice za dvije godine bude veći od milijardu eura, dok su prognoze da će nakon tri godine rada biti i više od 2 milijarde. To je druga tvornica ove njemačke kompanije u Srbiji i njena najveća u Europi.

U Continentalovoj tvornici u Subotici Conti-tech Fluid, otvorenoj 2013. godine, radi oko 1.300 ljudi. Prije više od pet godina Continental je u Srbiji otvorio istraživačko-razvojni centar u kojem radi oko tisuću visokokvalificiranih stručnjaka u automobilskoj industriji. Continental je u Srbiji kupio Kolubaru univerzal u Lazarevcu i tamo zaposlio 172 radnika.

1500

dodatnih radnika bit će zaposleno u ovom pogonu u idućim godinama

Otvaranju tvornice u Novom Sadu prisustvovao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da će Continental za dvije godine biti prvi ili drugi najveći izvoznik iz Srbije, prenosi Beta. Rekao da je sa rukovodstvom Continentala razgovarao i o tome da ta kompanija otvori razvojni centar i u Nišu.

Izdašniji poticaji
Vučić je najavio da preložiti Vladi Srbije da udvostruči poticaje za investicije južno od Save i Dunava, kako bi se poticao razvoj tog dijela Srbije.

Generalni direktor tvrtke “Continental Automotiv Srbija” Saša Čoringa za RTS je otkrio da će u narednim godinama uložiti još 150 milijuna eura i zaposliti dodatnih 1.500 radnika.

Saša Čoringa ističe da tvornicu Continental u Novom Sadu nazivaju “megatvornicom”, jer je u nju uloženo 140 milijuna eura. “Ovo je najveća investicija Europske unije u Srbiji prošle godine. Mi i dalje ulažemo.

Imamo 37 hektara zemlje, ovdje može stati puno više tvornica od jedne, a ovih 30.000 četvornih metara puno znači jer ćemo ovdje proizvoditi najsofisticiraniji elektronički uređaji za automobile koji skupo koštaju”, ističe Čoringa. On najavljuje da će, ako se budu proizvodili milijuni primjeraka, ta tvornica za nekoliko godina postati jedan od najvećih izvoznika iz Srbije.

Saša Čoringa otkrio je da su se već odlučili na novu investiciju. “Prvi put to objavljujemo, imate ekskluzivu odmah, bit će objavljeno malo kasnije, ali već sada mogu najaviti da ćemo zaposliti dodatnih 1500 radnika i uložit ćemo više od 150 milijuna eura u nadolazeće godine”, naglasio je Čoringa. Ističe da će ovo biti prvo proširenje tvornice, te da se nadaju i daljnjim proširenjima.

Globalni značaj
Istakao je da će inovativni proizvodi koji budu nastali u tvornici diktirati trendove širom svijeta, kao i da će ovom investicijom i najmodernijom tehnologijom koja se koristi nastaviti da se razvija srpsko gospodarstvo.

“Ja se najviše radujem to što Srbija sada izvozi ne samo sirovinu, nego koristi pamet srpskih stručnjaka. To je najveće blago jedne zemlje i sve najbogatije zemlje upravo to koriste. Jako sam sretan da to što naši inženjeri osmisle u Razvojno-istraživačkom centru se transformira u taj proizvod ‘Made in Serbia’ koji će se izvoziti na automobilima širom svijeta”, dodaje Čoringa.

Continental u Novom Sadu ima Istraživački centar sa 950 zaposlenih inženjera koji je otvoren 2017. godine. Velepolanica Njemačke u Srbiji Anke Conrad je rekla da je Njemačka prvi po vrijednosti trgovinski partner Srbije i da njemačke kompanije u Srbiji podižu standarde u tehnologiji i kulturi poslovanja, navodi Beta. Continental AG osnovan je 1871. godine i jedan je od pet najvećih dobavljača u auto-industriji u svijetu i druga po veličini u Europi.

U 2021. godini kompanija je globalno zapošljavala oko 191.000 radnika na oko 527 lokacija u 58 zemalja i imala prihod od 33,8 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close