Cijene žitarica u Srbiji niske, a hrana nikad skuplja

Autor: Miroslav Kuskunović , 19. travanj 2023. u 07:00
Srbija mora poduzimati ad hoc mjere, kako bi spasila postojeći resurs koji je pao na razinu od 170.000 krava/SHUTTERSTOCK

Galetin kaže da je zemlja ove godine imala povijesnu šansu s izvozom na osnovu izvoznih suficita, koji su mogli biti 1,5 milijardi tona izvoza pšenice.

Agroekonomist Žarko Galetin izjavio je za Tanjug kako je zadržavanje osnovne poljoprivredne robe, žitarica, iz Ukrajine u crnomorskim lukama dovelo do poremećaja na tržištu jer je time oborena cijena pšenice.

“Imamo nevjerojatne situacije na tržištu da osnovne poljoprivredne robe poput pšenice, kukuruza, soje, suncokreta i ostalih temeljnih burzovnih roba imaju prilično nisku cijenu, a da su cijene hrane u svijetu skuplje nego ikad, rekao je Galetin. Razumije frustraciju poljoprivrednika u Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj i Bugarskoj i mjere zabrane uvoza ukrajinske pšenice.

“Čujem da i Bugari traže da se uvede zabrana uvoza ukrajinske pšenice i razumijem politiku EU na kraju. Dobili su, da tako kažem, od Europske komisije da ta zabrana nije u skladu s politikom EU i europske solidarnosti s Ukrajinom, ali sve više vidimo da se riječ solidarnost zamjenjuje riječju interes, kazao je Galetin.

Kada je riječ o Srbiji, Galetin kaže da je zemlja ove godine imala povijesnu šansu s izvozom na osnovu izvoznih suficita, koji su mogli biti 1,5 milijardi tona izvoza pšenice, što bi, kako je rekao, bio rekord.

No, došli smo u situaciju da smo u ožujku prošle godine imali cijenu na svjetskim burzama od 400 dolara po toni, a danas imamo nižu cijenu od oko 220 dolara po toni. Moramo poduzimati ad hoc mjere, kako bismo spasili postojeći resurs koji je pao na razinu od recimo 170.000 uvezenih krava.

Tim mjerama zaustavimo trend pada naše proizvodnje, jer Srbija, koja je kao zemlja koja može prehraniti pola Europe, pala u situaciju da uvozi mlijeko, smrznuto svinjsko meso, povrće. Svoje resurse moramo čuvati svim silama, zaključio je Galetin.

Komentirajte prvi

New Report

Close