Cijene najma stanova u Novom Beogradu lete u nebo

Autor: Poslovni dnevnik , 20. studeni 2023. u 06:02
Najamnine su u listopadu najviše poskupjele u Novom Beogradu, gotovo 11 posto/SHUTTERSTOCK

Stručnjaci kažu da je tržište nekretnina znatno stabilnije nego u istom razdoblju prošle godine.

Iznajmiti stan u većim gradovima u Srbiji sve je teže, kako zbog manjka ponude, tako i zbog novog rasta cijena, pokazuju najnoviji oglasi. U oglašenoj ponudi ponovno se mogu pronaći stanovi na području šireg centra grada po cijeni od 350 do 500 eura, što je prošle godine bilo gotovo nemoguće.

Cijene variraju ovisno o lokaciji, kvadraturi i opremljenosti stana. No, nije rijetkost da i dalje ima nekretnina za koje vlasnici drže nerealne cijene zakupnina – rekla je nedavno za “Blic Biznis” Jelena Davidović, voditeljica prodajnog tima portala Nekretnine.rs, dodajući da je tržište nekretnina znatno stabilnije nego u istom razdoblju prošle godine.

Širok raspon cijena

Za stan od 50 četvornih metara najam na Paliluli u listopadu je u prosjeku iznosio oko 640 eura, dok je najam u Mirijevu koštao oko 425 eura.

Nerealne cijene?
Najamnine su u listopadu najviše poskupjele na Novom Beogradu, gotovo 11 posto, a cijena je bila 17,3 eura po četvornom metru. U užem dijelu grada, Paliluli i Voždovcu, zabilježen je rast od oko 6,13 do 6,67 posto, odnosno u rasponu cijena od 8,5 do 17,3 eura po kvadratu.

Po tome je, primjerice, za stan od 50 četvornih metara najam na Paliluli u listopadu u prosjeku iznosio oko 640 eura, dok je najam u Mirijevu koštao oko 425 eura. Prema tom izvješću, nekretnine na Vračaru u listopadu su se iznajmljivale po prosječnoj cijeni od 785 eura.

Voždovac je jedina opština koja je u prošlom mesecu zabeležila pad stanarine, i to 5,17 odsto, pa je, prema našoj računici, najam stana koštao oko 550 evra.

Prema podacima portala Nekretnine.rs, stanarine u Pančevu bile su najviše u “crvenoj zoni”. Naime, pale su za 13,95 posto. Što se tiče zakupnina u Novom Sadu, službeni podaci ovog portala govore o padu njihove vrijednosti za 4,92 posto u centru grada, a cijena zakupa po kvadratu iznosila je oko 11,6 eura.

Ostali dijelovi zadržali su relativno iste cijene kao i prethodnih mjeseci, poput Novog naselja i Grbavice, gdje nije bilo ni rasta ni pada. Cijene kvadrata u prvom su bile oko 8,7 eura, au drugom 11,3 eura. Podbara bilježi značajan rast najamnine od gotovo 9 posto, pa je za prosječan stan od oko 55 četvornih metara tijekom listopada trebalo izdvojiti oko 605 eura. U Nišu su cijene nekretnina pale za 6,15 posto u dijelu poznatom kao Bulevar Nemanjića.

Tamo se stan spomenute kvadrature moglo unajmiti za prosječno 335 eura. Na Paliluli i Durlanu u Nišu mjesečni najam košta oko 300 eura. U Kragujevcu nije bilo oscilacija u najamninama, pa je za 50 četvornih metara u listopadu trebalo izdvojiti oko 250-300 eura. Istodobno, građevinska aktivnost ne jenjavam, pokazuju najnoviji podaci.

Rast građevine
Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je ovih dana da je vrijednost građevinskih radova u Srbiji u trećem kvartalu veća u tekućim cijenama za 19,3 posto u odnosu na taj kvartal 2022. godine.

Promatrano u stalnim cijenama, ukupna vrijednost građevinskih radova veća je za 15,8 posto, i to zgrada za 3,1 posto, a ostalih građevina za 22,3 posto.

Vrijednost građevinskih radova u stalnim cijenama najviše je porasla u Vojvodini, za 54,4 posto, zatim u Beogradskoj regiji, za 12,1 posto, zatim u Južnoj regiji. i istočne Srbije za 2,4 posto, dok je vrijednost izvršenih građevinskih radova smanjena u regiji Šumadije i zapadne Srbije za pet posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close