Cijene najma stanova u Beogradu ove godine pale 15 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 24. travanj 2024. u 05:33
Foto: SHUTTERSTOCK

Agencija City Expert kaže da je veliki priljev stranih državljana u Srbiju 2022. godine destabilizirao domaće tržište masovnom kupnjom i iznajmljivanjem stanova.

Masovni dolazak ukrajinskih i ruskih migranata u Srbiju utjecao je na promjene na tržištu nekretnina. No, prema riječima agenata, cijene najma stanova dobrim su se dijelom stabilizirale, a statistički podaci pokazuju da su u prosjeku pale za 15 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Agencija City Expert kaže da je veliki priljev stranih državljana u Srbiju 2022. godine destabilizirao domaće tržište masovnom kupnjom i iznajmljivanjem stanova. Drastičan skok potražnje povećao je tržišnu cijenu nekretnina koje su se prodavale po 50 posto višoj cijeni nego danas. Sada, godinu i pol nakon vrhunca potražnje, zakupaca je sve manje, a cijene se stabiliziraju.

Nekretnine oglašene na portalu City Expert koje odgovaraju stvarnoj tržišnoj vrijednosti iznajme se za manje od jednog dana. “Riječ je uglavnom o stanovima manje kvadrature, čiji je mjesečni najam od 400 do 600 eura.

Takvi se stanovi izdaju u rekordnom roku jer registrirani korisnici stranice imaju mogućnost pohraniti parametre pretrage i dobiti obavijest putem e-maila čim se ponudi odgovarajuća nekretnina”, navode iz agencije. Prema agentima, na cijene utječu mnogi čimbenici, a jedan od najvažnijih je lokacija, prenosi Biznis.rs.

Usporedbe radi, stanovi u novobeogradskim blokovima izdaju se po cijenama od sedam do 15 eura po kvadratu ako je riječ o staroj gradnji, dok će mjesečni najam u novogradnji, poput Kennedy Residence ili Westa, biti veći – u prosjeku 15-20 eura po kvadratu.

Ovaj raspon cijena podrazumijeva da će se uzeti u obzir i drugi kriteriji, poput ukupne površine nekretnine. Također, treba naglasiti da će manja kvadratura imati višu cijenu kvadrata, a veći stanovi nižu.

U centru grada, u Starom gradu, najam starinskih stanova kreće se od 8 do 17 eura, a luksuzni objekti koštaju 18-22 eura po kvadratu. Na Vračaru, Zvezdari i u središtu Zemuna cijene se kreću od sedam do 17 eura po četvornom metru, dok se na periferiji Beograda stanarine kreću od četiri do devet eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close