ChatGPT iz temelja će promijeniti regionalnu scenu medija i telekoma

Autor: Nadja Irena Fišić , 20. rujan 2023. u 05:22
Foto: MITAR MITROVIĆ

Kako je ChatGPT tako pametan? On ne zna ništa više nego ljudi, moglo se čuti na beogradskoj konferenciji Ditgital 2023.

Regionalna konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima, Digital 2023 održan je u hotelu Hyatt u Beogradu uz ogroman interes tehnološke javnosti. Program je bio posvećen tome kako je izgledao i kako će izgledati svijet medija, telekomunikacija i digitalnih trendova, te koje će teme će obilježiti naredni period u tim područjima.

Konferenciju su otvorili Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u Beogradu i Brankica Janković, povjerenica za ravnopravnost u Skupštini Srbije.

Teme su bile i više nego zanimljive, poput “Na krilima Sokola” – kako je brza pruga između Novog Sada i Beograda za samo godinu dana promijenila poslovnu i životnu paradigmu ova dva grada i čemu nas je to naučilo ili “The House of Twitter” – kako se političari, dužnosnici i NVO sektor snalaze na društvenim mrežama 20 godina nakon što je Mark Zuckerberg pokrenuo novu eru.

Umjetna inteligencija
No, jedna se tema nametnula kao posebno aktualna – “Chat GPT vs Chat With Me”. Ili kako da zbog umjetne inteligencije ne ostanemo bez vlastite. Sudionicima je bilo posebno zanimljivo čuti kako će revolucija koja je krenula 20.studenog 2022. lansiranjem GPT-ja za široke mase – oblikovati našu budućnost.

Sudionici su bili Slobodan Marković, savjetnik za digitalne tehnologije programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Srbiji, Profesor doktor Oliver Tošković s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Nikola Ivančević, tech advisor u kompaniji TechNexus Solutions i Ivan Ćosić, vlasnik agencije Plain&Hill. Zagrebao je duboko u tematiku da li je stvarno došlo vrijeme da roboti zamijene ljude ili taj strah proizlazi iz neznanja.

“Kako je ChatGPT tako pametan? Moramo reći da on ne zna ništa više nego ljudi. Samo analizira stvari na drugačiji način – u kontekstu. Ljudi isto tako uče drugačije – iz dodira, emocija, sjećanja i na puno manje primjera nego AI. Još će proći puno vremena dok AI postane nešto više “, rekao je Slobodan Marković. Nikola Ivančević dodao je kako se umjetna inteligencija razvija već desetljećima, ali je to bilo “ispod radara”, jer nije bila prisutna u svakodnevnom životu.

“Bojazan da će AI postati svjestan, samo je jedan od ishoda. Ne znamo zapravo što će biti”, rekao je. “Prije će ljudska vrsta iskoristiti tehnologiju kako bi uništila svijet. O zlouporabi umjetne inteligencija od strane čovjeka se uopće ne priča”, naglasio je Ivan Ćosić, dok je profesor Tošković naglasio kako je ljudska produktivnost uz jezični model Chat GPT-ja narasla za 30 posto za one koji ga koriste.

“Budućnost političkog Talka u eri Tik Toka” također je bio jedan od zanimljivijih panela, na kojem su sudjelovali relevantni novinari današnje medijske Srbije; Maja Nikolić, Nova S Jovana Vukojević autorica emisije “Dan po dan, Žaklina Tatalović, N1, Filip Švarm, Vreme Slobodan Georgiev, Nova S i Zoran Ostojić, Tanjug TV. Raspravljalo se o tome kako zadržati pažnju publike na važnim temama u vrijeme totalne dominacije konzumerizma i apolitičnosti.

Kraće poruke
“Već i dvije minute su preduge za davanje informacija. Moramo se skratiti i dati ljudima informacije što prije. Isto tako, novinari koji često imaju jedno ili niti jedno pitanje na press konferencijama, trebaju ga znati postaviti i napraviti kontekst. Čak i ako ne dobiju odgovor – to sve govori”, rekla je Žaklina s N1, dok je Filip Švarm naglasio kako i dalje postoji potreba za duljim tekstovima i da su oni bitni – upravo zbog konteksta i pozadine priče koju nude.

To je ujedno bila i deseta jubilarna Digital konferencija, te je pokrenuta i Digital Awards dodjela nagrada za one najbolje iz područja medija, telekomunikacija, marketinga, PR-a, ICT industrije i digitalnih inovacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close