Carina Srbije najavila lakši i brži promet s Makedonijom

Autor: Miroslav Kuskunović , 23. siječanj 2024. u 05:17
Foto: Fotoshutterstock

Protokol predviđa ubrzanje carinskih procedura koje obavljaju carinski organi na prijelazu Preševo – Tabanovce, što otvara mogućnost za dvostruko brži promet teretnih vozila.

Direktori carinskih administracija Srbije i Sjeverne Makedonije, Branko Radujko i Stefan Bogoev, u Nišu su potpisali Protokol o provođenju Memoranduma o mjerama za unaprjeđenje kretanja ljudi i robe, što treba osigurati lakši i brži promet preko zajedničke državne granice.

Protokol predviđa ubrzanje carinskih procedura koje obavljaju carinski organi na prijelazu Preševo – Tabanovce, što otvara mogućnost za dvostruko brži promet teretnih vozila.

“Ovim protokolom koji će se primjenjivati od 1. veljače značajno ubrzavamo carinske procedure i protok roba, a gospodarstvu smanjujemo troškove vanjskotrgovinskog poslovanja. Time nastavljamo provođenje koncepta Otvoreni Balkan i snažno potičemo jačanje konkurentnosti gospodarstava naših zemalja”, istakao je direktor Uprave carina Srbije Branko Radujko.

Prilikom ulaska na carinski teritorij Srbije ili Makedonije priznavat će se potvrda o vaganju tovara, kao i prateća tranzitna dokumentacija ovjerena pečatom susjedne carinske administracije, što je ključni preduvjet za značajno ubrzavanje postupka.

Na ulazu u carinski teritoriji Makedonije obavljat će se samo evidentiranje prelaska granice i prispijeća robe. To će se primjenjivati i u slučaju izvoza iz jedne države u drugu, s tim što je u tom slučaju potrebno posjedovati izvoznu deklaraciju koju prati potvrda o vaganju robe ovjerena pečatom carinske administracije zemlje izvoza.

Tovari koje prati potvrda o vaganju ovjerena pečatom carinskih organa i tranzitni prateći dokument sa MRN za zajednički tranzitni postupak – T1 bit će na graničnom prijelazu Preševo – Tabanovce upućivani na posebnu prometnu traku obilježenu sa “OPEN BALKAN” i “TRANZIT”.

Komentirajte prvi

New Report

Close