Čadež: Srpske tvrtke muče financiranje i manjak kadrova

Autor: Poslovni.hr , 09. travanj 2024. u 07:03
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Neki programi se pokazuju kao dobri, kao što je podrška za nabavku opreme dok su drugi komplicirani.

U proteklih godinu dana srpsko gospodarstvo bilježi niz pozitivnih rezultata, od broja novoosnovanih kompanija do financijskih pokazatelja, ali kao i prethodnih godina, dostupnost financiranja i nedostatak kvalificiranih kadrova opterećuju mikro, mala i srednja poduzeća i kompanije, izjavio je Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije (PKS).

Čadež je na predstavljanju ”Istraživanje 1000 poduzeća za 2023. godinu” u PKS, istakao kako je jako važno što poduzetnici iz godine u godinu žele reći kroz ovu Anketu koja je fokusirana na mala i srednja poduzeća.

Dobri rezultati

Istraživanje su, inače, u razdoblju listopad-studeni 2023. na uzorku od 1047 tvrtke i poduzetnika proveli odvjetnička kuća SOG i agencija IPSOS. Ono je sastavni dio projekta Svjetske banke i Delegacije Europske unije u Srbiji “EU za bolje poslovno okruženje – EU4BE”, čiji je cilj poboljšanje konkurentnosti.

“Možemo govoriti o jako pozitivnim stvarima koje su se desile u proteklih godinu dana, kao što je rast broja novonastalih kompanija i poduzetnika. Posebno ohrabruju sve bolji financijski rezultati poslovanja gospodarstva. Međutim, iz godine u godinu se ponavljaju neke stvari koje mogu biti bolje. Poslovnim ljudima nedostaje dostupnost financija, a većina mikro i malih poduzeća najviše se financira iz vlastitih sredstava, dakle, imaju još uvijek problem da dođu do financijskih proizvoda, pogotovo u posljednjih godinu dana kada novac nikada nije bio skuplji u zadnjih 15 do 20 godina”, rekao je Čadež.

Predsjednik PKS ističe kako je Anketa istakla temu koja se ponavlja godinama, a to je nedostatak kvalificiranih kadrova i radne snage.

Kaže da resorna ministarstva prihvaćaju inicijative koje dolaze iz gospodarstva i da nikada više inicijativa Vlada Srbije nije prihvatila kao u prethodnoj godini, 74 posto prihvaćenih inicijativa iz gospodarstva.

“To potvrđuju i makroekonomski podaci, ali i podaci tvrtki. Moramo raditi i to se vidi iz Ankete, na pronalasku alternativnih vidova financiranja i mikro financiranja, pogotovo za mala i srednja poduzeća. Mnogo toga je napravljeno, ali imamo još dosta posla”, poručio je Čadež.

Kaže kako se kroz suradnju s Ministarstvom privrede pripremaju novi prijedlozi za unapređenje programa namijenjenih podršci gospodarstvu.

“Neki programi se godinama pokazuju kao jako dobri, kao što je podrška za nabavku opreme, a neki su kompliciraniji nego što bi morali biti i tu možemo dosta toga učiniti. Dobro je što Ministarstvo želi čuti naše prijedloge”, kaže prvi čovjek PKS.

Ukazuje da PKS proteklih osam godina radi na uvođenju poduzetništva u obrazovni sustav Srbije kroz dualno obrazovanje.

Najveći izazovi

Dodaje da su izazovi zelena tranzicija i digitalna transformacija, i da je zbog toga PKS osnovao Centar za održivo poslovanje gdje poduzetnici mogu dobiti savjete i podršku kada je u pitanju nova regulativa EU za izvoznike i dobavljače. Navodi da su gospodarstvu na raspolaganju usluge Centra za digitalnu transformaciju (CDT), kroz koji je u proteklih šest godina prošlo više od 6.000 tvrtki. Poručuje da PKS nastavlja s razvojem novih usluga za digitalizaciju poslovanja kompanija, kao što su BizChat, prvi digitalni asistent u regiji i jedan od prvih u Europi namijenjen poslovnoj zajednici i nova digitalna platforma “Inovers” za povezivanje kompanija, start-up, znanstveno-istraživačkih institucija i akademske zajednice.

Komentirajte prvi

New Report

Close