Čadež: Srbija će 2027. biti domaćin cijelom svijetu, tu šansu moramo iskoristiti

Autor: Miroslav Kuskunović , 18. siječanj 2024. u 07:07
Foto: Shutterstock

Predsjednik Privredne komore Srbije poručuje kako je cilj ove globalne smotre da Srbija privuče što više stranih kompanija, a ta je prilika dugoročnog karaktera.

Izbor Beograda za domaćina specijalizirane Međunarodne izložbe Expo 2027. je velika stvar za Srbiju, jer će te godine naša zemlja ugostiti cijeli svijet, izjavio je predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i dodao kako je cilj da Srbija privuče što više stranih kompanija.

“Tu šansu moramo iskoristiti i već gledamo kako. Mnogi još ne shvaćaju koliko je sve to v važno za Srbiju, ne samo do 2027. već i nakon te godine”, rekao je Čadež u intervjuu za Tanjug.

Najveća prepreka

Čadež kaže kako je trenutno najveća prepreka srpskim firmama za ulazak u lance opskrbe svjetskih kompanija visoka kontrola kvalitete proizvodnih procesa.

Privlačenje investitora
Čadež je naglasio kako je u interesu Srbije da što više kompanija privuče ovom svjetskom izložbom i da i nakon izložbe Expo 2027. Srbija bude zemlja koja ima najmoderniji sajamski kompleks i postane najvažnija sajamska destinacija u Europi.

“Expom 2027. trebamo privući što više kompanija i da njihovi centri za ovaj dio Europe budu upravo u Beogradu. To nije mali zadatak, ali je izvodljiv”, rekao je on. Odgovarajući na pitanje koji sektori gospodarstva će najviše imati koristi od organizacije Expo-a, Čadež je naveo kako je to osim građevinske industrije koja treba izgraditi sve što je potrebno za takvu izložbu i sektor turizma, IT-a, kao i sektor telekomunikacija.

On je dodao kako je za PKS u idućem razdoblju najveći izazov digitalna transformacija i digitalizacija poslovanja, odnosno primjena umjetne inteligencije u proizvodnim i poslovnim procesima. “To je nešto što je ogromna revolucija u svijetu, kao i u biznisu i sektori u koju mi ulažemo najviše energije, vremena i novca. Vrlo brzo ćemo izaći s platformom koja je na bazi umjetne inteligencije za inovacije u poslovanju i u biznisu.

To će biti veoma zanimljivo”, rekao je on. Čadež je podsjetio i kako u PKS postoji centar za digitalnu transformaciju već nekoliko godina te da radi projekte za digitalnu transformaciju malih i srednjih poduzeća, kao i da je više tisuća tvrtki već prošlo kroz te programe i implementiralo digitalne strategije.

“To je nešto na što smo ponosni i to ćemo nastaviti raditi. Tu nam je velika podrška i Ministarstvo privrede, jer sav teret ulaganja ne pada samo na kompanije, već dobar dio snosi i država i kroz tu podršku omogućava malim i srednjim poduzećima da digitalizira svoje poslovanje i svoju proizvodnju”, rekao je predsednik PKS.

Čadež kaže kako je trenutno najveća prepreka srpskim firmama za ulazak u lance opskrbe svjetskih kompanija visoka kontrola kvaliteta proizvodnih procesa odnosno pravila koja važe, a koja postaju mnogo stroža, zbog čega je srpskim tvrtkama potrebna podrška da ih uvedu. Sve ono što opterećuje globalnu ekonomiju, opterećuje i srpsku, jer je sve usko povezano.

Nova radna mjesta
Kazao je kako je ono što je pozitivno kada se pogleda Srbija, to što država ulazi u ovu godinu sa nekim veoma pristojnim rastom, mnogo većim i višim nego u najrazvijenijim ekonomskim silama Europe i da se očekuje  dodatni rast u ovoj godini.

“Zapadni Balkan i prije svega Srbija najviše profitira zbog toga što ima dosta novih investitora koji prebacuju velike proizvodne procese iz Azije prema Europi. Od toga za nekih 90 projekata je trenutno u pregovorima samo u Srbiji, a to je nekih 19.500 novih radnih mjesta”, naglasio je Čadež.

Komentirajte prvi

New Report

Close