Čadež: Beograd ima potencijal za Expo 2027 vrijedan 300 milijuna eura

Autor: Miroslav Kuskunović , 20. travanj 2023. u 06:34
Foto: EXPO BELGRADE 2027

Beograd i Srbija su u siječnju 2022. godine, službeno podnijeli kandidaturu za domaćina Međunarodne specijalizirane izložbe.

Beograd i Srbija predstavili su u Parizu kandidaturu za Međunarodnu specijaliziranu izložbu Expo 2027 delegatima Međunarodnog ureda za izložbe (BIE), a predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, ističe da kako glavni grad Srbije ima potencijal, za organizaciju ovog prestižnog svjetskog događaja, kojem se malo tko može pohvaliti.  Neto vrijednost investicije Expo 2027, po riječima predsjednika PKS, je ukupno 300 milijuna eura.

Predstavljanje Srbije
“Ogroman broj volontera bit će potreban za organizaciju, a nadam se da ćemo 2027. godine imati Otvoreni Balkan kao jednu inicijativu koja je širih dimenzija”, dodao je Čadež. Simpozij na kojem se predstavila Srbija je imao cilj da se predložena tema Srbije “Igra(j) za čovječanstvo – sport i muzika za sve” što detaljnije predstavi delegatima Biroa.

“Ovaj dan je bio veoma snažan jer je poslana poruka što su Beograd i Srbija danas i kako mi vidimo Expo 2027. Mislim da smo pokazali ne samo da smo dobra destinacija kada je turizam u pitanju, već da smo dobri i kada su u pitanju inovacije i sami objekti koji se grade. Pokazali smo da imamo posebnu težinu, jer smo u posljednjih deset godina pravila igre učinili takvim koje malo koja zemlja u Europi ima.

Dvije godine za redom je Beograd proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom u Europi”, istakao je Čadež. Kada idete automobilom od Beograda, četiri do šest sati, imate 20 sveučilišnih centara, to jest oko 560.000 studenata, dodao je predsjednik PKS koji napominje da je Beograd posebno privlačan IT ekspertima.

Beograd i Srbija su u siječnju 2022. godine, službeno podnijeli kandidaturu za domaćina Međunarodne specijalizirane izložbe Expo 2027 sa temom “Igraj za čovječanstvo: sport i muzika za sve”.

U Parizu je u lipnju prošle godine održana sveobuhvatna prezentacija dosijea Srbije za organiziranje Specijalizirane izložbe kada se prisutnima 170. Generalne skupštine BIE video porukom obratila predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a više ministara i predsjednik PKS pružili su uvjeravanja i objašnjenja komparativnih prednosti Srbije i Beograda.

Ministrica znanosti, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović najavila je spremnost i odlučnost Srbije da bude domaćin te manifestacije. Begović je delegatima Međunarodnog ureda za izložbe predstavila značaj srpske inovativnosti i kreativnosti u oblasti tehnološkog razvoja, poput BIO4, održive poljoprivrede, umjetne inteligencije i visoke tehnologije u čiji razvoj ulaže Vlada Srbije.

Spremni za organizaciju
U rujnu je Beograd posjetila delegacija Međunarodnog biroa za izložbe, čija je istražna komisija procjenjivala podatke iznijete u dosijeu kandidature Beograda.

Povodom kandidature za domaćina Expo 2027. održano je još jedno predstavljanje i to u Parizu, u studenom kada je srpska delegacija na 171. Generalnoj skupštini BIE imala priliku ponovo upoznati predstavnike članica ovog biroa da su Beograd i Srbija potpuno spremni da budu domaćini jedne od najprestižnijih svjetskih manifestacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close