Bolest koju prenose komarci: U Srbiji potvrđeni prvi slučajevi oboljenja оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа

Autor: Poslovni.hr , 29. srpanj 2023. u 10:11
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Glavni prijenosnik groznice Zapadnog Nila je komarac iz roda Culex.

U Srbiji su potvrđeni prvi slučajevi oboljenja оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа i trenutno je dvoje zaraženih, priopćio je Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје “Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”.

Groznica Zapadnog Nila je infektivna bolest iz grupe zoonoza, virusne etiologije koja se na ljude i životinje prenosi ubodom zaraženog komarca, piše N1.

Glavni prijenosnik groznice Zapadnog Nila je komarac iz roda Culex, ali i komarci drugih rodova kao što su: AedesaegyptiAedes albopictusAnopheles podložni su zarazi.

Dosad je virus Zapadnog Nila izoliran kod 43 vrste komaraca. Komarci se zaraze prilikom sisanja krvi zaraženog domaćina. Inficirani komarci doživotno prenose uzročnika.

Kod oko 80 posto zaraženih osoba infekcija je asimptomatska.

Oko 20 posto zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, a rjeđe se javlja oticanje limfnih žlijezdi ili pojava osipa na koži prsa, leđa ili trbuha.

Spomenuti simptomi prolaze u roku nekoliko dana, a u rijetkim slučajevima mogu trajati i više tjedana.

Kod jednog oboljelog na 150 zaraženih dolazi do razvoja teške kliničke slike sa znakovima upale mozga (encefalitis) ili meningitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti.

Tada u kliničkoj slici, osim groznice i glavobolje, dolazi do pojave ukočenosti vrata, stupora, dezorjentacije, kome, tremora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize.

Ovi simptomi mogu trajati nekoliko tjedana, s mogućim trajnim neurološkim oštećenjima.

Komentirajte prvi

New Report

Close