Blokiraju izgradnju autoceste jer im nije plaćena oduzeta zemlja

Autor: Poslovni dnevnik , 09. kolovoz 2022. u 05:33
Izgradnja dionice autoceste Preljina-Požega zaustavljena je i kod sela Lisice i Negrišori /Shutterstock

Stanovnici sela Pakovraće danima ne puštaju kroz magistralnu cestu vozila kineskog izvođača radova koji gradi autocestu Preljina-Požega, kao i tvrtku Cemprom, proizvođača betona.

Nezadovoljni stanovnici čačanskog sela Pakovraće i lučanskih sela Lisice i Negrišori nastavili su blokadu magistralne i regionalne prometnice pokraj Čačka i Lučana, čime i dalje sprečavaju izgradnju dionice autoceste Preljina-Požega.

Mještani sela Pakovraće sedmi dan zaredom blokiraju magistralnu cestu za vozila izvođača radova na izgradnji autoceste (kineski CCCC), dok ostale propuštaju, te 27 dana blokiraju tvrtku Cemprom za proizvodnju betona koji se koristi u tim radovima.

Čekaju odgovor vlade
Oni su rekli agenciji Beta da će blokade trajati dok im ne bude isplaćena zemlja koja im je oduzeta za izgradnju autoceste i da još čekaju odgovor vlade Srbije i direktora JP Putevi Srbije Zorana Drobnjaka s kojim su prije nekoliko dana razgovarali o zahtjevima.

Drobnjak je posjetio nezadovoljne stanovnike Pakovraća drugog dana blokade magistralne ceste i obećao da će se založiti u vladi Srbije da im bude isplaćena oduzeta zemlja prema presudi Općinskog suda, odnosno da Putevi Srbije odustanu od žalbe pred Višim sudom na presuđenu cijenu, čime bi bili završeni sudski procesi koji traju više od dvije godine.

Općinski sud je presudio da stanovnicima Pakovraća zemlja koja je oduzeta za izgradnju autoceste treba biti plaćena po cijeni 1200 do 1400 dinara (od 9,8 do 11,5 eura) po četvornom metru, na što su JP Putevi Srbije podnijeli žalbu Višem sudu.

Prema riječima mještana, prvobitna cijena koja im je ponuđena za četvorni metar oduzete zemlje bila je od 30 do 200 dinara (od 0,25 do 1,6 eura), zbog čega su i žalili.

30,9

kilometara dužina je dionice autoceste od Preljine do Požege

Stanovnici Pakovraća blokiraju tvrtku Cemprom 27 dana jer su unatoč tome što im nije isplaćena oduzeta imovina dobili rješenja o rušenju 10 kuća koje se nalaze na trasi autoceste i prisilnom iseljenju nekoliko obitelji koje su ostale živjeti u tim kućama.

Prema njihovim riječima, prosvjed su proširili na blokadu magistralne ceste jer im se nakon 20 dana blokade Cemproma nitko od nadležnih nije obratio.

Izgradnja dionice autoceste Preljina-Požega zaustavljena je i kod sela Lisice i Negrišori blokadom regionalne ceste Čačak-Lučani, koju su prije 17 dana započeli stanovnici zahtijevajući sanaciju lokalnih cesta oštećenih tijekom radova, zbog čega im se kvare vozila i otežano putuju do susjednih gradova u kojima mnogi rade.

Nakon sedam dana blokade stanovnici Lisica i Negrišora dobili su od nadležnih ponudu da rupe na lokalnim cestama koje su uništene radovima na izgradnji donice autoceste budu sanirane popunjavanjem lomljenim asfaltom, što su odbili.

Oni ističu da sanacija lomljenim asfaltom nije trajno rješenje i da bi takav asfalt opet brzo popucao zbog teških kamiona koji prevoze materijal za izgradnju autoceste.

Bez gužve u Čačku
Krajem siječnja Ana Brnabić, predsjednica srpske vlade, bila je nazočna otvaranju dionice autoceste Miloš Veliki od Preljine, pokraj Čačka, do Pakovraće, u dužini od oko 11,5 kilometara.

Brnabić je izrazila očekivanje da će dio autoceste do Požege biti gotov do kraja godine, ističući da je važno da se radovi završe što prije.

“Otvaranjem dionice autoceste od Preljine do Pakovraće prometne gužve koje su se stvarale u Čačku, posebno u vrijeme ljetnjih odmora i vikendom, postat će prošlost jer je sav tranzitni promet preusmjeren na novu obilaznicu”, rekla je Brnabić.

Ona je u sastavu dionice autoceste od Preljine do Požege, dugačke 30,9 kilometara.

Rok za završetak radova, koji su počeli u svibnju 2019., na cijeloj deonici do Požege je 36 mjeseci, a njihova vrijednost je 450 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close