Blagi oporavak tekstilne industrije u Srbiji, daleko od stare slave

Autor: Miroslav Kuskunović , 28. travanj 2023. u 07:00
Jedan od sektora s najdužom tradicijom u Srbiji nekada je zapošljavao više od 250.000 radnika/Shutterstock

Tekstilnu industriju oporavlja dolazak velikih investitora koji zapošljavaju tisuće radnika.

Srbija ima 1.600 registriranih poslovnih društava za proizvodnju tekstila. Tekstilnu industriju oporavlja dolazak velikih investitora u proteklom desetljeću koji otvaraju tvornice i zapošljavaju tisuće radnika.

Obnova proizvodnje
U prethodnoj godini u toj grani gospodarstva zabilježen je rast uvoza i izvoza. Jedan od sektora s najdužom tradicijom u Srbiji nekada je zapošljavao više od 250.000 radnika. Tvornice otvorene širom Srbije pokrenule su proces obnove, piše RTS.

“Trenutno je u tekstilnoj industriji zaposlena 61.000 radnika, i prosječna neto plaća za 2022. godinu bila je oko 55.000 dinara. Svakako se trenutno suočavamo s nedostatkom radne snage. Međutim, nadamo se da ćemo u budućem razdoblju uz ulaganje resursa u obrazovanje, vještinu, znanost i digitalizaciju biti u prilici da se na tom polju stvari malo poprave”, izjavila je Milica Ljubojević iz Privredne komore Srbije (PKS).

Do tada, uvozi se i radna snaga, a materijali i drugi proizvodi najviše stižu iz Turske, Kine, Italije i drugih zemalja Europske unije, u koje Srbija izvozi 80 posto proizvoda. I dok izvoz raste, proizvodnja je u padu.

Ipak, kako kažu u PKS-u, tekstilna industrija je nakon korona krize doživjela blagi oporavak, mnoge kompanije iz inozemstva planiraju prebacivanje proizvodnih pogona iz zemalja Dalekog istoka u zemlje Europe, što će biti velika šansa i za srpsku industriju i radnike.

U proizvodnji se najviše rade dodatni poslovi, poput krojenja i šivenja, a srpskih modnih brendova je malo. Zbog toga je teško zainteresirati mlade za tekstilni sektor.

Obrazovni proces
Škola koja to radi najduže na Balkanu, prima po 60 studenata na tri studijska programa – tekstilno inženjerstvo, dizajn tekstila i odjeće i menadžment. Zainteresiranih, kažu, ima u skladu sa potrebama gospodarstva.

“Mi kroz naše studijske programe pripremamo studente da se što bolje uključe u privredne procese. Imamo jako dobru suradnju sa gospodarstvom, članovi smo i Klastera modne i odjevne industrije Srbije, tako da se mogu pohvaliti kako naši studenti imaju lijep renome kada je u pitanju gospodarstvo, da iz naše škole izlaze kvalitetni kadrovi”, ističe Adela Medović Baralić iz Visoke tekstilne škole za dizajn, tehnologiju i menadžment, ATUSS Beograd.

Komentirajte prvi

New Report

Close