Biosens institut: U najsuvremenijim laboratorijima radit će 250 znanstvenika

Autor: Miroslav Kuskunović , 31. siječanj 2023. u 07:00
Bez pretjerivanja se može reći da je srpska organska proizvodnja poput uspješne start up kompanije/Shutterstock

Dobar dio aktivnosti ovog instituta posvećen je novim istraživanjima i digitalizaciji poljoprivrede primjenom novih tehnologija.

Završetak radova na izgradnji Biosens instituta očekuje se u idućih mjesec dana, a useljenje je planirano na proljeće.

Kako je prilikom obilaska radova podsjetila srpska ministrica nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izgradnja objekta ovog istraživačko-razvojnog centra za informacijske tehnologije bio sistema započela je prije dvije godine u sklopu Univerziteta u Novom Sadu, a ideja je da privuče ne samo nove kompanije, već i srpske znanstvenike iz inozemstva.

Dobar dio aktivnosti ovog instituta posvećen je novim istraživanjima i digitalizaciji poljoprivrede primjenom novih tehnologija. Ovdje će biti prostora i za istraživače, ali i za hrabre poduzetnike koji će moći da ono što u laboratorijima otkriju, kasnije prevedu u neke proizvode i nove metode – objasnila je.

Biosens je, kako je navela, europski centar izvrsnosti, a u novoj zgradi će 250 znanstvenika raditi u najsuvremenijim laboratorijima u sektoru biotehnologije i nanotehnologije, dok je dio prostora planiran i za start up kompanije u vidu prostora za akcelerator.

Ministar za javna ulaganja u Vladi Srbije Marko Blagojević izjavio je kako je projekt uloženo nešto više od 28 milijuna eura, od kojih je dio novca donacija Europske unije.

Najbrže rastući biznis u Srbiji
Kada bi se cijeli sektor ekološke proizvodnje Srbije usporedio sa funkcioniranjem neke kompanije, bez pretjerivanja bi se moglo reći da je srpska organska proizvodnja uspješna start up kompanija srpskog agrara i da po brzini rasta može da se usporedi sa IT sektorom, ističe Dimitrije Ivanović, rukovoditelj Službe za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije.

Organska proizvodnja u Srbiji raste nevjerojatnom brzinom. Od 2012. godine kada je bilo 2 milijuna eura izvoza, slijedi eksponencijalni rast na 60 milijuna eura u 2021. godini, kaže Ivanović. Interes za srpske ekološke proizvode u svijetu raste, a o tome svjedoči i oko 400 unaprijed zakazanih poslovnih sastanaka domaćih proizvođača sa potencijalnim inozemnim partnerima na predstojećem Međunarodnom specijaliziranom sajmu organske hrane BIOFACH 2023, koji će biti održan u Nurnbergu od 14. do 17. veljače.

Na njemu će sudjelovati 12 srpskih kompanija u organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije, a u suradnji sa Švicarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalnom asocijacijom za organsku proizvodnju “Serbia organica”.

Uspjeh i prepoznatljivost srpskih proizvođača ekološke hrane dolazi iz činjenice da prije svakog nastupa PKS organizira stručne seminare kako bi ih upoznala sa najnovijim tendencijama u svijetu marketinga, prodaje i razvoja poslovanja.

Kako treba izgledati pitching?
“Kompanije koje prodaju svoje proizvode na tržištu proteklih 20-30 godina, počeli su u vrijeme kada je tržište bilo u povoju i nije bilo mnogo konkurencije. Ali, tri desetljeća kasnije, konkurencija dolazi iz “svake garaže” i svakog grada, kaže Peter Bruner, stručnjak za marketing i prodaju SIPPO-a.

On napominje da nema više starih tehnika prodaje, poput dugačkih pisama i mailova, poziva ili prodaje “od vrata do vrata” jer nitko više nema vremena za duge sastanke i analize i zato je važno naučiti poslovne ljude kako kreirati kratke poruke za potencijalne klijente. Pitching (pitch – predstavljanje) mora biti kratak, od dvije sekunde do najduže pet minuta. Čak i video od jedne minute je već predug, objašnjava Bruner koji ističe kako je nužno adaptirati se suvremenim trendovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close