Bili smo u obilasku renoviranog Sava Centra: Biser arhitekture dobio novi sjaj

Autor: Nadja Irena Fišić , 13. studeni 2023. u 06:47
Centar je podijeljen u tri cjeline - pokretnu, poslovnu i kulturnu zonu, na ukupno 30 000 kvadrata/M. Mitrović

Reorganizacijom prostora, kongresni kapacitet objekta povećan je sa 16 na 46 sala, među kojima je i jedinstvena Immersive sala a investicija Delte teška je 118 milijuna eura.

Dvorana Sava Centar, jedan od simbola Beograda, obnovljena je nakon dvije godine opsežnih radova, te se za javnost otvara 14. studenog. Kompanija Delta Holding, vlasnik Sava Centra, predstavila je potpuno obnovljeni dio Sava centra u čiju je rekonstrukciju u posljednje dvije godine uloženo 118 milijuna eura, a kapacitet je povećan na 5.000 sudionika.

Kompanija Delta Holding rekonstrukciju je podijelila u dvije faze kopirajući dinamiku izgradnje iz 1977. godine. Tako je prvo završen kongresno-poslovni dio, dok je završetak radova na obnovi legendarne Plave dvorane planiran na ljeto 2024. godine. Reorganizacijom prostora, kongresni kapacitet objekta povećan je sa 16 na 46 sala, među kojima je i jedinstvena Immersive sala.

Zelena i pametna zgrada

Zgrada postaje zelena i pametna, jer proizvodi energiju, ima 900 solarnih panela koji proizvode 500 kilovata struje.

Povećani kapaciteti
Glavna kongresna dvorana sada prima više od 1000 posjetitelja, dok će u čuvenoj Plavoj dvorani broj sjedišta biti povećan sa 3672 na 4000. Otvaranje kongresnog i poslovnog dijela najavljeno za 14. studeni, odmah će ugostiti i veliko događanje – Međunarodni kongres nutricionista sa 1500 sudionika.

“Sanjate u životu kada ćete dobiti priliku raditi povijesni projekt. Rekonstrukcija Sava Centra je upravo to. Ovo nije samo investicija, već javni interes, a najviše od svega emocija. Jer ovo je simbol grada Beograda i Srbije. Maksimalno zaštićeni dijelovi interijera, ono što je zamislio tvorac i arhitekt Sava Centra, Stojan Maksimović – sačuvano je.

U posljednjih 20 mjeseci zamijenili smo fasadu, cjelokupne instalacije, te smo dobili moderan, energetski efikasan prostor. Kad smo prije 3 godine kupili Sava Centar obvezali smo se ugovorom da ćemo uložiti 50 milijuna eura. Investicija je premašila 118 milijuna.

Stanje objekta je bilo devastirano, 2021. i 2022. došlo je do destrukcije lanca snabdijevanja, narasla je cijena energenata i radne snage. Nismo međutim odustali od namjere da zadovoljimo najvišu razinu gradnje i opreme, jer za Delta Holding je ovaj projekt od izuzetnog značaja,” rekla je Angelina Nekić, potpredsjednica Delta Holdinga i generalna direktorica kompanije Delta Real Estate.

Angelina Nekić: Sanjate u životu kada ćete dobiti priliku raditi povijesni projekt. Rekonstrukcija Sava Centra je upravo to/M. Mitrović

Prilikom obilaska objekta, Kristina Milinčić, generalna direktorica Sava Centra, rekla je kako kongresna industrija Srbije nije ista sa Sava Centrom i bez njega.

“Beograd sad može konkurirati za organizaciju velikih međunarodnih skupova, jer kad Sava Centar popuni svoje kapacitete to znači to znači i popunjenost hotelskih smještaja, te dodatni posao za restorane, prijevoznike i male poduzetnike. Na 30 tisuća kvadrata nalazi se i kancelarijski prostor za iznajmljivanje, kao i trgovinski centar.

Investicija Delta Holdinga je izuzetno visoka i trebat će između 15 i 18 godina za povrat financija. No smatramo da je Sava Centar ključan za brendiranje destinacije, važan motor za ekonomski i kulturni razvoj, te je neophodno da je sačuvan za buduće generacije,” rekla je direktorica Milinčić.

Centar je podijeljen u tri cjeline – pokretnu, poslovnu i kulturnu zonu. Zamišljen je kao kongresni centar na 30 000 kvadrata, ima 45 uredskih prostora visoke klase s balkonima, 32 lokala i vodeće brendove od kojih je već najavljeno otvaranje trgovine Lidla za 14. studenog

Ivana Letić, autorica rekonstrukcije Sava Centra otkrila je kako su odali počast slavnoj prošlosti tako da su maksimalno očuvali kongresnu dvoranu, obnovili stari namještaj i garniture, ali uveli nove volumene i prostore, te je sve sada lagano, prozračno i pušta svjetlost u objekt.

Solarni paneli
Katarina Gajić, direktorica projektiranja kompanije Delta Real Estate dodala je kako nakon rekonstrukcije zgrada postaje zelena i pametna, jer ujedno proizvodi energiju, ima 900 solarnih panela koji proizvode 500 kilovata i obnovljiva energija štedi 226 tona na godišnjem nivou.

Stara staklena fasada zamijenjena je energetski učinkovitim staklima, ali je ostala ista boja fasade i kose linije po kojima se prepoznaje Sava Centar.

U unutrašnjosti je zadržana većina poznatih detalja arhitekta Aleksandra Šaletića, kao što su velike grube betonske površine, čuveni luster, a očuvane su i poznate tapiserije u Glavnoj kongresnoj dvorani i umjetnička djela. Kao što je 1977. sagrađen s pogledom u budućnost, tako i danas renovirani Sava Centar ima istu viziju – da postane centar velikih događaja i okupljanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close